Ensamhet bakom mord

Ensamhet kan driva en man till en gemenskap han egentligen inte önskar och den kan vara dödligt farlig.

Övrigt2004-03-10 23:09
Om hedersmord handlar den iranska författaren Fateme Behros senast bok, I skuggan av Sitare. Begreppet hedersmord var för de flesta svenskar okänt till för några år sedan då den unga kvinnan Fadime mördades. Hennes tragiska öde skakade en hel nation, ja långt fler än så.

På onsdagskvällen var Fateme Behros gäst på Pelles Lusthus i Nyköping. Ordfröjd var temat. Det finns en stark koppling mellan ord och fröjd om man liksom Fateme Behros förstår att rätt använda orden. Hon, som till sina persiska ord lagt många svenska, har skrivit flera böcker.
Jag började med att undersöka om våra persiska ordspråk har någon motsvarighet i svenskan. Jodå, jag hittade 2 000 ordspråk som finns på båda språken, säger hon.

Det blev några översättningar, så kom den första boken och snart några till. Hennes senaste, I skuggan av Sitare, tar upp ett ämne som bränner till. Hedersmord.
Jag försvarar det absolut inte, förklarar hon när SN får en pratstund med henne före föreläsningen, men jag försöker förklara vad som kan driva en man till att döda en älskad dotter. Det handlar mycket om ensamhet.
Hemma i byn i landet som mannen kommer ifrån har han vänner. Alla hälsar och stannar och pratar. Han är någon. Så kommer han till Sverige. Han har inga vänner. Ingen hälsar på honom.

Det är då det kan börja bli farligt, förklarar Fateme Behros. Behovet av gemenskap är stort och det kan driva mannen till kretsar där han har sina landsmän men där uråldriga och förfärliga traditioner hålls vid liv, som hedersmord.
Om han i stället fått möjligheten att få en svensk vän, en man som också har döttrar hade det hjälpt honom att få en annan syn på familjen, förklarar hon. Han hade inte blivit så bunden till urgamla traditioner.
Fateme Behros blir ivrig, ämnet berör och engagerar trots att hon säkert fått förklara samma sak hundratals gånger tidigare. Hon stryker undan en slinga av det mörka håret som fallit ned i ansiktet och betonar än en gång att hon inte försvarar men försöker ge en förklaring till varför en far kan döda en dotter han älskar. Med dödandet gör pappan henne ren.
Hos den som försöker förändra sina tankar pågår en inre revolution. Vi har alla ett krig inom oss mellan gott och ont. Att gå från det onda till det goda kräver offer och jag tror det kommer att ta tre generationer innan vi blir demokratiska människor och inte använder uråldriga traditioner.
Fateme Behros är 59 år och har bott i Sverige sedan 1983. Hon har arbetat länge som lärare i språk, men ett stipendium från TCO gav henne möjligheten att under några år vara tjänstledig för att helt ägna sig åt författandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om