Enskilda avlopp smutsar ner
De tio procent av hushållen som har enskilt avlopp släpper ut lika mycket övergödande ämnen som de nio av tio som är anslutna till kommunala reningsverk.
Alla reningsverk släpper ut övergödande ämnen, men större reningsverk har en jämnare belastning medan de mindre reningsverken kan ge tillfälligt höga belastningar som avloppsanläggningen inte klarar av att hantera lika effektivt. Det kan påverka närmiljön runt den punkt där folk har sitt utsläpp placerat, säger Monica Hellstaf, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Nyköpings kommun.
Utsläpp av orenat avlopp medför risk för smittspridning i vattendrag. Om orenat avloppsvatten når en dricksvattenbrunn kan det räcka med att borsta tänderna i brunnens vatten för att bli sjuk.
Dåligt fungerande avlopp kan också sprida smittämnen till närliggande sjöar och vattendrag där människor vistas eller badar.
Miljömässigt är det bättre med kommunala avloppsreningsverk och med gemensamma avloppslösningar, konstaterar Jonas Björnfot, miljöchef i Nyköpings kommun.
I augusti kommer Naturvårdsverkets nya allmänna råd om små avloppsanordningar. Råden tydliggör vilka krav som bör ställas på reningsprocessen, till exempel en reduktion av fosfornivån med minst 70 procent.
Naturvårdsverket hoppas att de nya råden ska öka användandet av ny effektivare reningsteknik.
Vid årsskiftet träder så den nya lagen om allmänna vattentjänster i kraft, som till skillnad från VA-lagen kräver att kommunen måste ordna avlopp inte bara av hälsoskyddsskäl, utan även av miljöskäl. Det öppnar upp för att kommunen kan ta över driften av gemensamhetsanläggningar om det behövs.
Många små utsläpp blir sammantaget ett stort problem. Det är lättare att garantera effektiviteten i vattenrening genom gemensamma lösningar. Det är ett problem, överlag så har vi för mycket utsläpp från enskilda hushåll i Sverige, konstaterar Kerstin Rosén-Nilsson på Naturvårdsverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!