Epidemi kan smitta tusentals i Sörmland

Mer än 50 000 sörmlänningar kan insjukna i fågelinfluensan om den börjar spridas mellan människor. Enligt Socialstyrelsen är 274 000 svenskar i riskzonen för att dö vid en omfattande epidemi.

Övrigt2005-10-14 23:29
I torsdags stod det klart att den dödliga fågelinfluensan nått Europa. De fåglar som insjuknat i Turkiet bar på det så kallade H5N1-viruset, som kan smitta från fågel till människa.
Men att viruset skulle byta skepnad, mutera, i Europa är just nu inte troligt, menar smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Sannolikheten är större i Asien med miljontals fåglar och miljontals människor. Där handlar man också med levande fåglar på marknader, det finns en mycket tätare kontakt än här, säger han.
Fågelinfluensan har pågått i Asien i flera år utan att orsaka en mutation.
Men det är viktigt att ta hotet på allvar. Det som gör många oroliga är att det har varit en svår sjukdom med stor dödlighet när den smittar från fågel till människa, säger Carl-Gustaf Sundin.

I Asien har 118 personer konstaterats smittade och 60 personer har dött i fågelinfluensans nuvarande variant. Samtliga har smittats av att hantera fåglar, även om ett fall i Thailand har bedömts som tveksamt.
Det är osäkert hur stor dödligheten skulle bli vid en världsomfattande farsot, en så kallad pandemi, eftersom man inte vet hur viruset förändras när det muterar. Det kan dessutom vara fler asiater som fått viruset än man hittills trott, men i en lindrig form som inte rapporterats som fågelinfluensafall.

Läkare uppskattar att mellan 20 och 30 procent av befolkningen komma att insjukna i en eventuell pandemi. För Sörmlands del innebär det mellan 50 000 och 80 000 personer. Landstinget har nu börjat arbeta med katastrofplanering.
Frågor om vaccintillgång och lager av läkemedel är nationella frågor, men vi ska diskutera ett mindre lager för personer som ska vårda svårt sjuka vid ett plötsligt utbrott i Sörmland, säger Carl-Gustaf Sundin.
Man räknar med en förvarningstid på några månader från den dag det första fallet dyker upp i världen tills sjukdomen når Sverige. Det tar sedan ungefär åtta veckor för en pandemi att svepa över landet.
Antalet vårdplatser kommer inte att räcka åt alla influensafall och andra som samtidigt måste vårdas.
Vi tittar på hemsjukvårdsgrupper. Vi måste också jobba ihop i länet; kommuner och landsting tillsammans och titta på vem som ska göra vad. Hur ska samhället i stort fungera när så många är sjuka; poliser, busschaufförer? säger Carl-Gustaf Sundin.

I dagsläget finns inga resevarningar utfärdade.
Det man kan tänka på vid resor till Asien är att undvika marknader med levande fåglar eller zoologiska trädgårdar, säger Carl-Gustaf Sundin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om