Ett allvarligt bakslag för centralisterna

Övrigt2005-11-03 17:33
Säga vad man vill om socialdemokratiska kongresser, de är stora. Men en sak är säker. Detta är inte en kongress som kommer att gå till historien. Några viktiga iakttagelser kan ändå göras.
Statsministern har markerat att han gör som han vill oavsett vilka beslut kongressen fattar. Det har inte imponerat vare sig på väljarna eller de socialdemokratiska ombuden. Opinionsmätningar visar att partiet har gått bakåt mitt under brinnande kongress, vilket är lika ovanligt som att ombuden kör över partiledningen en masse.
Det intressanta är att skiljelinjen i debatten inte i första hand har gått mellan vänster och höger, utan mellan kommunalister och centralister. Kommun- och landstingspolitiker har varit starkare och mer samkörda än någonsin tidigare.
Det första provet blev debatten om arbetsmarknadspolitiken där partiledningen förlorade flera omröstningar i rad. Missnöjet med dagens regelsystem, som lägger hinder i vägen för att effektivt bekämpa arbetslösheten, var bedövande.
En annan kontroversiell fråga där partistyrelsen fick ge sig var vem som ska bära kostnaderna för den dyrbara handikappomsorgen staten eller kommunerna. Denna besvärliga stridsfråga begravdes tills vidare i en utredning.

Även den sista dagen blev en hård prövning för Göran Persson. Då beslutade kongressen att det även i framtiden ska finnas en demokratiskt styrd, direktvald regional nivå med egen beskattningsrätt. Sven-Erik Österberg, som är biträdande finansminister, misslyckades kapitalt i sina försök att hänskjuta frågan till den statliga ansvarskomittén. Denna utreder just nu hur ansvaret mellan de olika samhällsnivåerna ska fördelas i framtiden. För många är det kanske en pipa snus. Men de som har befarat att ansvarskommittén utgör ett transportkompani för statsministerns nycker, inser att förutsättningarna har förändrats radikalt. Det är inte bara att köra över kommuner och landsting och flytta makten till den allenarådande staten. Hur Sverige bäst ska styras är inte enbart Göran Perssons angelägenhet.

Det samlade intrycket från kongressen är att på fråga efter fråga, där centralt har ställts mot decentralt, har Göran Persson gått på pumpen. Det är trots allt glädjande att konstatera att det inte bara är centerpartiet som tycker att centraliseringen i Sverige har gått för långt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om