Ett anonymt förslagsom inte förpliktigar
Arbetslösheten, inte minst bland invandrade akademiker, är beklämmande hög. Mycket på grund av räddhågsna arbetsgivare som inte vill eller vågar anställa människor med utländsk bakgrund. Därför tillsatte regeringen en utredning.
Utredaren Tanja Linderborg har nu kommit fram till att den offentliga sektorn bör använda avidentifierade jobbansökningar. Det vill säga blanketter som varken avslöjar kön, ålder eller etnisk bakgrund innan de sökande kallas till anställningsintervju. Blanketten ska bara innehålla formella kvalifikationer som utbildning och yrkeserfarenhet.
Tanken är god. Att många godtyckligt sorteras bort redan från början är omvittnat. Men inget annat land har systematiskt prövat just den här metoden. USA, Kanada och Storbritannien har i stället en mycket stark antidiskrimineringslagstiftning som bland annat kräver att arbetsgivaren kan visa att resultatet av rekryteringen inte tyder på diskriminering. Utredaren tror dock på allvar att anonyma ansökningsblanketter kan göra Sverige till ett föregångsland.
Linderborg har uppenbarligen inte tänkt på att invandrare ofta har med sig utbildningar från sina hemländer. Hur ska sökande nummer fyra dölja att hon har fått sin civilingenjörsexamen på universitetet i Teheran? Och varför skulle hon göra det? Problemet är snarare svårigheten att får utländska examina validerade, det vill säga omvandlade till svenska kompetenskrav. Med fokus på formalia får man heller inte med de kunskaper och kompetenser som har uppnåtts utanför det formella utbildningssystemet.
Målet att andelen med utländsk bakgrund i offentlig såväl som privat verksamhet, ska vara minst lika hög som i hela befolkningen kan alla vara överens om.
Frågan är hur det bäst ska ske. Utredaren prövade inte om det är rimligt, lämpligt eller ens möjligt att införa anonyma platsansökningar. Bara hur det kan gå till. Utredningen mynnar ut i en rekommendation och är ett slag i luften.
Andra alternativ är att även det offentliga använder sig av externa rekryteringsföretag. De privata bemanningsföretagen har visat att det inte är så svårt att nå resultat. Varje arbetsplats bör sätta upp tydliga mål för att öka andelen utrikes födda och eliminera hinder för en bredare rekrytering.
Om Sverige vill vara ett föregångsland måste regeringen börja med att göra de statliga myndigheterna till en förebild på den svenska arbetsmarknaden.
Catharina Håkansson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!