Ett äpple om dagen...
Röda, gula och gröna. Saftiga, syrliga och mustiga. Till höstens första trevande steg hör inte bara skolstart, gulnande löv och mörkare kvällar, utan också äpplen i alla dess färger, smaker och former.
Det har blivit många magknip genom året, så vis av erfarenhet passar man sig för att provsmaka de första karten och väntar tills äpplena blivit lagom mogna. Nu, sprängfyllda av nyttigheter, hänger de äntligen där på träden, redo att mätta hungriga äppelpallarmagar och andra.
Det blir många äpplen innan hösten är slut, och även om det sägs att förbjuden frukt smakar bäst, så duger de hemodlade äpplena alldeles utmärkt trots att de är fullt tillåtna att äta.
Bäst är de givetvis som de är, åtminstone till en början. Senare på säsongen blir det äppelmos, äppelpaj, äppelkräm, äppelkaka, äppel... Jo, det finns ju ett gäng olika sätt att tillreda äpplena.
Man är ju inte direkt först med att upptäcka denna goda frukt som dessutom sägs vara bra för magen om man äter en om dagen.
1755 skrev Cajsa Warg om recept på skånsk äppelkaka i sin kokbok. Och innan dess gjorde munkarna äppelmust i klosterna.
Förutom att de är riktigt goda att äta, så är äpplen också symbolfyllda till sprängränsen, och så dyker de upp titt som tätt i historien.
Wilhelm Tell hade till exempel ett på huvudet. Adam och Eva åt ett i Paradiset. Newton såg dem falla och upptäckte gravitationen. Asarna åt Iduns äpplen och slapp åldras.
I 1800-talsutgåvan av Nordisk familjebok finns följande att läsa under äpplen.
Frukten af äppleträdet, Pyrus Malus, är otvifvelaktigt ett af de viktigaste fruktslag som allmänt odlas till nytta och njutning. Denna frukts köttiga massa är en omgestaltning af blomfodrets sammanvuxna pip och ej, såsom i senare tider af somliga botanister antagits, en utvidgning af blomfästet.
Men allt detta behöver man ju inte fundera på när man plockar ett morgondaggigt äpple på väg till skolan eller jobbet och får en nyttig men god start på dagen.
Och vem vet, kanske är myten om Iduns äpplen sann . . .
Hillevi Englund
0155-767 00 hillevi.englund@sn.se
Honungsäpplen med ingefärsgrädde
46 portioner
6 äpplen
ca 3 msk honung, gärna flytande honung
ca 6 tsk smör el. margarin
2 dl vispgrädde
1/2 msk finriven färsk ingefära
citronmeliss
Sätt ugnen på 225º. Kärna ur äpplen och ställ dem i en ugnsäker form. Fyll äpplena med litet honung och en klick smör eller margarin. Grädda äpplena i mitten av ugnen 1520 minuter. Vispa grädden och blanda med ingefära, garnera med citronmeliss.
Kiviksfisk med äpple och curry
400 g torskfilé
1 ägg
1 tsk curry
2 lökar
2 syrliga äpplen, t ex Gravensteiner
0,51 dl vitt vin
2,5 dl grädde
ströbröd, citron, dill, ris och morötter
Vänd fisken i vetemjöl, ägg och ströbröd. Fräs curryn i smöret. Tillsätt klyftade äpplen och lökar. Låt fräsa en stund. Späd med vinet. Låt sjuda några minuter.
Tillsätt 2 msk smör så att såsen blir simmig och till slut grädden. Salta och peppra. Stek torsken. Lägg äpple- och löksåsen i botten på ett uppläggningsfat och lägg torskfiléerna ovanpå.
Garnera med citronklyftor och dill. Servera med kokt ris och morötter.
Källa: Recepten kommer från Äppelriket, www.appelriket.com
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!