Ett nej till friskolor är ett nej till eleverna
Nyköping har en tradition av att bejaka friskolor som konkurrenter till den kommunala skolan. Här finns redan ett flertal etablerade aktörer som breddar utbudet på ett positivt sätt för de elever som ska välja gymnasieskola och inriktning. Denna mångfald är bra. I jämförelse med andra kommuner ligger Nyköping långt framme.
Det gör att ett nej till friskolor också är det nej till elevernas möjligheter att fritt få göra egna val. Det som skulle kunna skapa problem är likriktning i utbildningsbudet inte att friskolorna är många. I en kommun som Nyköping finns inte elevutrymme nog för ett otal samhällsprogram, däremot är det väl inte givet vilka av dessa som är bäst. Däri ligger faran att säga nej till nykomlingar. Det är sällan svårt att finna argument för att bevara allt som det är, men är det långsiktigt rätt?
Det kan aldrig vara kommunens uppdrag att minimera konkurrensen om eleverna för att de kommunala skolorna eller de redan etablerade friskolorna inte ska få svårt att locka elever.
Utgångspunkten måste vara att varje elev och dennes föräldrar är fullt kapabla att göra ett aktivt val av skola efter bästa förmåga. Det torde göra att skolor med gott rykte klarar konkurrens, medan skolor med bristande kvalitet tappar i elevunderlag. Det är naturligt.
Ordföranden i utbildningsnämnden, Torbjörn Olsson (c) oroar sig för att kostnaden per elev skulle stiga allt för kraftigt. Visst är det bra att det satsas resurser på gymnasieskolorna, men nämnden har en budget att följa. Det är alltså rimligt att en sådan oro finns med i bedömningen av nya friskoleansökningar. Men det är inte skäl nog att säga nej tack.
När det blir för många utbildningar av en sort, så kommer elevernas egna val att avgöra vilka utbildningar som klarar sig. Varje elev kostar kommunen lika mycket. Ingen friskola kan drivas med växande underskott. Däremot kan kommunala skolor ibland överleva en längre tid i en liknande situation, eftersom kommunens kassa är djup och ständigt fylls på.
En borgerlig hållning är att lita på att eleverna och deras föräldrar tar sina beslut utifrån vad som de känner är bäst för dem.
Olof Jonmyren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!