Ett nytt effektivt vapen i släckningsarbetet

Räddningstjänsten i Nyköping är bland de första i landet att köpa och testa en helt ny räddningsutrustning. Den kan möjliggöra snabbare räddningsinsatser och ge en annan säkerhet för framförallt rökdykarna.

Övrigt2001-12-12 23:42
Ett antal containrar står ihopbyggda på Räddningstjänstens övningsområde vid Björshult mellan Nyköping och Oxelösund. En brandhärd är riggad långt inne i en av containrarna. Här håller just nu några av Räddningstjänstens killar på att testa hur de ska använda sin nyinköpta utrustning på bästa sätt.
Vi, tillsammans med Borås och Helsingborg, är de som hunnit längst, säger brandmästare Stefan Englund.
Utrustningen är utvecklad av en före detta sjökapten i Kungsbacka.
Det är nytt för hela världen. Hela brandvärlden är intresserad, säger Stefan Englund.
Utrustningen består av två delar. Dels en skärsläckare eller lans som kan ses som en kraftigare högtrycksspruta och fungerar ungefär som en skärbrännare.
Strålen har 300 kilo i tryck och skär igenom en centimeter stål på tre till fyra sekunder. Tio till femton centimeters betongvägg är inga problem, säger Stefan.
Förutom vatten innehåller strålen det som motsvarar fin blästringssand. Efter cirka tre fyra meter delar sig strålen och bildar ett vattenmoln som snabbt kan kyla de farliga brandgaserna och få ner temperaturen i den brandhärjade lokalen.
Den ökar effekten något fruktansvärt, säger Stefan.
Ändå så sprutas bara 50 liter ur den på en minut. Det ska jämföras med en vanlig brandspruta som sprutar 300 liter vatten under samma tid.
Men här blir det mer sönderdelning, fler vattenbubblor. Ju fler vattendroppar desto större kylningsförmåga.
I och med att man lyckas få ner temperaturen är risken mycket mindre för självantändning när brandmännen sedan öppnar och tar sig in i brandrummet. Ett moment som annars alltid är osäkert och riskfyllt.
Till utrustningen hör även en fläkt. Tio gånger starkare än den mani har idag.
På bara cirka en halv minut lyckas killarna blåsa ut all rök i försökscontainern så att brandhärden längst in blir synlig för blotta ögat. Med båda värme och farlig rök borta på mycket kort tid skapas även en klart mycket bättre och säkrare arbetsmiljö för rökdykarna. Och möjlighet att ta sig in i en eldhärjad lokal mycket snabbare.
Oftast har de ju ingen sikt alls när de går in, säger Stefan Englund.
Under ett år kommer Räddningstjänsten att prova utrustningen för att få klart för sig hur den bäst ska användas i de olika brandsituationer som uppstår. För utrustningen är så pass ny på världsmarknaden att den ännu inte är ordentligt testad.
Nu är det bara att hoppas att någon ringer och undrar om vi inte vill bränna ner ett hus. Då kan vi ju testa utrustningen på det, säger Stefan.
Björn Andersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om