Regeringens omstöpning av sjukförsäkringen och hur människors arbetsförmåga ska bedömas blir lätt demoniserad. Den bilden vill oppositionen förstås gärna förstärka. Allianspolitiken kallas ”omänsklig” och annat. När det kommer till beslut är skillnaderna ibland bara ett ordval – med snarlik innebörd.
Sjukförsäkringen var ett uppenbart problem före 2006. Den förändringar som regeringen gjorde rättade till några av problemen, men även justeringarna ledde till negativa bieffekter. Bland annat har det handlat om hur bedömningen av arbetsförmåga ska göras mot arbetsmarknaden. Regeringen drev igenom en formulering, oppositionen krävde att få tillbaka den gamla.
Nu säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att den gamla tas tillbaka, men att en ny, bättre formulering ska lanseras för 2013 – och då ligga i linje med det som Försäkringskassan efterlyser.
Men till dess ska ”förvärvsarbete på den reguljära arbetsmarknaden i övrigt” ändras till ”sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden”. Det var ett sätt för oppositionen att markera att regeringen inte har egen majoritet. Någon större skillnad för de långtidssjukskrivna gör det inte.
På debattplats i DN (1/3) meddelar Kristersson det självklara, att sjukförsäkringen inte är en yrkesförsäkring. Den som blir långvarigt sjuk eller drabbas av komplikationer kanske aldrig kan göra sitt gamla jobb igen.
Arbetsförmågan kan alltså inte bara bedömas utifrån hur du kan utföra ditt gamla jobb. I förlängningen handlar det om: om du kan jobba och vad du då förmår. Det kan kännas hårt, men för att en försäkring ska fungera är det nödvändigt.
Ungefär här bråkar nu höger och vänster om en formulering. Det har kostat på, men inte löst någonting. Sjukförsäkringen är och förblir en balansgång – mellan möjligheten att ha trygghet vid sjukdom och kravet på att komma tillbaka till egen försörjning.
Bråket om ordvalet imponerar inte. Det framstår mer som ett slöseri med offentliga medel, än en politisk batalj om åtgärder som gör skillnad.
Ett ordval kan kosta så mycket
Vem är du? Frågan blir påfallande ofta besvarad med vad personen jobbar med. För många blir yrkesidentiteten så mycket mer än bara ett jobb. Det blir ett jag – även utanför arbetstid. Delvis därför är det politiska råkurret om ett ordval i sjukförsäkringens regelverk så laddat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!