Ett par extra varv i reningsverket

Det där med avloppsrening är inte alltid så lättlöst. Men det är dyrt.
Så mycket går att konstatera vid även en flyktig betraktelse av turerna kring reningsverkens framtid i Trosa kommun.
Det är främst på grund av kostnaderna som en enig kommunstyrelse väljer att söka en billigare mellanlösning i stället för att gå vidare med de två dyrare alternativen. Det innebär att varken en anslutning till Himmerfjärdsverket eller bygget av ett eget stort reningsverk är aktuellt i nuläget.

Övrigt2010-03-04 05:00

Så länge kostnaderna för ett nytt stort reningsverk låg i närheten av de 55 miljonerna som hade öronmärkts för investeringen, var det ingen som höjde på ögonbrynen. Nu är tongångarna annorlunda.
Det är ärligt talat, inte förvånande att kommunstyrelsen skjuter frågan om ett nytt stort reningsverk på framtiden. Ställd inför en potentiell taxehöjning på 3 600 kronor per år, så kommer de flesta politiker ta ett djupt andetag och fundera minst ett varv till. Den typen av avgiftschocker för kommuninvånarna i Trosa och Vagnhärad aktar man sig noga för.
Som ekokommun har Trosa ett gott anseende att försvara i sammanhanget. Det gör att kommunen inte med gott samvete kan välja en budgetlösning som inte matchar de miljömässiga ambitionerna.
Därför väljer kommunstyrelsen att söka en medelväg, som både har ett kostnadsmedvetet perspektiv och tar tydlig hänsyn till ekokommunens varumärke.
Att rusta det nuvarande reningsverket i Trosa är inte den glassigaste lösningen. Men det kan likväl fungera en tid. Reningsverken i Trosa och i Vagnhärad har bra utsläppsvärden, vilket ger en tacksam utgångspunkt i processen. Genom att maximera effekten i befintliga verk räknar kommunen ha kapacitet att kunna möta inflyttningen, sett över 10 till 15 år.
Samtidigt är det bra att man inte låser sig till den lösning som ger lägsta kostnaderna. Visar sig alternativet att bygga ett nytt mindre verk vid Trosa våtmark ge betydligt bättre miljövärde för pengarna, bör kommunstyrelsen inte vara främmande för att gå den vägen. Men i jämförelse med att öka kapaciteten i de befintliga verken, blir detta betydligt dyrare för abonnenterna. Avgiften beräknas då att höjas med 1700 kr/år för en normalvilla, jämfört med upprustningsalternativets 750 kr/år.
Å andra sidan. Väljer kommunen att bygga ett nytt verk vid våtmarken har man också, vilket framgår av tjänsteskrivelsen i ärendet, också tagit första steget mot att bygga ett nytt större verk på samma plats. Då har man också puttat alternativet att koppla in sig mot Himmerfjärdsverket i Södertälje långt ner på intresselistan.
Det gäller alltså att välja rätt – både ekonomiskt och ekologiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om