Ett rymdäventyr som bara har börjat
Som förste svensk i rymden skriver han in sig i den svenska rymdhistorien. PR- och prestigevärdet för den svenska rymdforskningen går nog inte att mäta. En målmedveten men lång kamp för att få komma utanför atmosfären har lyckats. Kanske kan han nu skratta lite extra åt de många inhemska skämten om rymdfararen som aldrig kom iväg. Och le igenkännande åt uppväxande generationers drömmar som hans äventyr nu har gett ny näring åt.
Visst går det att förstå dem som hävdar att erövringen av rymden kan vänta och att människan måste lösa alla problem på hemplaneten först. Dessa miljarders miljarder av ekonomiska medel och alla dessa skarpa forskarhjärnor kunde ha använts till mycket annat i kampen mot globala hot, som miljöförstöring, svält och fattigdom. Det kan låta sunt, sparsamt och moraliskt, men det är ett onödigt begränsat sätt att resonera.
Människans nyfikenhet att förflytta sig bortom horisonten är en av hennes starkaste drivkrafter för utveckling och framsteg. Genom historien har vi upptäckt och kartlagt världens okända hörn, vi har utforskat vårt inres minsta beståndsdelar (ingalunda fritt från kontroverser) och lärt oss allt mer om den rymd som omger oss. Nyfikenheten och upptäckarlustan har alltid kostat på och projekten har kantats av förlorade liv. Den som följt rymdfärderna under de senaste decennierna vet att denna beskrivning även kan överföras på människans färder ut i rymden.
Genom att satsa resurser i det stora rymdäventyrets namn finns mycket att vinna. Christer Fuglesangs resa tar honom visserligen bara ett litet steg utanför atmosfären, till rymdstationen ISS. Men frukterna av det idoga forskningsarbetet och den kontinuerliga teknikutvecklingen för att etablera människans närvaro bortom hemplaneten kan på sikt också ge nya oanat effektiva verktyg att möta allvarliga globala hot.
Det är därför bra att människans närvaro i rymden inte begränsas till några få stormakter. Den första fasta månbasen 2020, som USA nu planerar, bör inte bli ett exklusivt amerikanskt bygge, lika lite som ett kinesiskt, europeiskt eller ryskt. Människans utforskning av rymden behöver vara ett globalt projekt. Då är alla, om än något putslustigt sagt, med på färden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!