Ett stort arbete i det tysta

Vi träffas hos Elsa i Vilsta. Det är efter hästgården.Efter hästgården och ett långt avsnitt genom skogen känns vägbeskrivningen inte lika glasklar. Men en dam vid vägkanten, Kerstin Pettersson, är turligt nog på väg till syföreningsmötet.

Övrigt2005-11-18 15:49
Elsa i Vilsta är Elsa Gustafsson, ordförande för Runtuna syförening och värdinna vid dagens träff. Alla känner varandra väl. Mötena hålls varannan vecka på hösten och var tredje vecka på våren.
Under hösten gör vi klart det som skall vara med på julbasaren, förklarar Marianne Kihlstrand.

Tre damer anländer från stan. De har anknytning till Runtuna och vill vara med trots resorna.
Syföreningen har 16 medlemmar.
Elsa håller ett improviserat möte medan damerna börjar jobba. Strängnäs stift efterlyser brödrecept till en planerad bakbok. Intresset är svalt. Så uppdaterar man sig vi måste tänka på lucia. Ett möte utan besvärande beslutsklubba.

Kyrkoherde Lars-Göran Lannergård glider in och sätter sig. Karl-Erik, värdinnans man, har en del praktiska göromål att bestyra.
Vi brukar ta andakten på slutet när pratet har lugnat ner sig, säger kyrkoherden.
Om kyrkoherden inte är med sjunger vi en psalm innan vi går, säger Kerstin Ericson.

Karl-Erik och flera andra män i församlingen bidrar vid basar och auktion med olika alster. Så även om syföreningen består av kvinnor finns männen där. Men de unga saknas, medelåldern är hög.
Så brukar man alltid säga, säger kyrkoherden.
Någonstans ifrån kommer nya medlemmar.
Listor går runt.
På dem skrivs namn och telefonnummer vid någon siffra för deltagande i utlottningen. Snabb dragning på dagens interna lotteri. Vid varje träff skänker var och en tio kronor till en fadderskola i Etiopien. Syföreningen skänker också regelbundet pengar till ett daghem i Ryssland.

Det är också syföreningen som svarar för kyrkkaffet.
Pengar går också till Skut, Svenska kyrkan i utlandet, och köket i församlingssalen har rustats med pengar som syföreningen jobbat ihop.
Enligt historien är det just syföreningen som såg till att
en församlingssal blev till i Runtuna, som överlämnades skuldfri till församlingens användning från maj 1934. Hur länge föreningen funnits är lite oklart men den nämns redan 1912.
En del har jobbat med att sy och andra har deltagit i det administrativa. Ordföranden har av och till sett till att kaffebordet i köket dukats. Fikadags.
Mycket och gott kaffebröd.
Jag har passat på att baka ordentligt inför min födelsedag, annonserar värdinnan.

Siv Eriksson flyttade till stan för några år sedan. Nu letar hon en sommarstuga eftersom hon blivit uppsagd från den gamla. Hon får många råd och förslag.
Runtuna syförening, ett socialt nätverk som utför ett stort arbete i det tysta. Tio kronor om året kostar det att vara med.
Ni sitter och doppar torrt, säger Elsa, och bjuder runt kakfaten. Mer kaffe?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om