Ett stort steg mot ökad konsumentmakt

Övrigt2004-11-26 17:33
En person med en ond höftled ska snart kunna få information om vilka sjukhusalternativ som finns och var hon kan få den bästa vården.
Det lovar Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund och chefen för hälso- och sjukvårdsavdelningen, Bo Lindblom, i en debattartikel i Dagens Nyheter. Socialstyrelsen uppmanar sjukvården till större öppenhet om resultaten av sina behandlingar och kommer själva att systematiskt publicera jämförande information på landstings- och sjukhus nivå. Möjligheten att jämföra vårdkvaliteten mellan olika sjukhus medför en ny konsumentmakt och driver på förbättringar i vården, skriver de båda författarna försiktigt.
Det är ett synnerligen välkommet förslag och som kan komma att få revolutionerande följder. Hela tanken med valfrihet och konkurrensutsättning i den offentliga verksamheten är att brukarna och patienterna ska ges möjlighet att välja. Men utan grundlig information och jämförelser blir naturligtvis en sådan reform ett slag i luften.

När Storbritannien satte igång med sina privatiseringar gjorde man också saker parallellt för att stärka konsumenternas makt. Man informerade exempelvis om medborgarnas rättigheter när det gäller att nyttja offentliga tjänster och man publicerade resultat och utvärderingar för att elever och patienter ska kunna veta hur skolor och sjukhus sköter sig.
I Sverige har vi inte orkat eller vågat genomföra något av detta. Vi har gått så långt som att låta patienten ta del av de metoder som finns för behandling och möjlighet att välja behandlingsalternativ, men inte ta del av vårdens resultat. Av någon missriktad hänsyn har vi aldrig velat redovisa vad vården har åstadkommit.
Samma sak gäller inom skolan. Man låter gärna skolorna få profilera sig men få kommuner vill släppa ut jämförande information om resultaten. I en skola som ska vara likvärdig för alla får det helt enkelt inte finnas någon som vare sig är bättre eller sämre. En öppen redovisning skulle sannolikt leda till att fler gjorde ett aktivt skolval och därmed stöka till det ytterligare för de kommunala administratörerna.

Socialstyrelsens beslut att från och med nästa år underlätta patientens val borde gälla all offentlig verksamhet. Att ge medborgarna möjlighet att jämföra objektiv information är troligen det mest effektiva sättet att påskynda kvalitetsutvecklingen i såväl kommuner som landsting. Ingen skola, äldreboende eller sjukhus vill väl hamna sist på listan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om