Ett verkligt skolpolitiskt fiasko
Detta är socialdemokraternas fiasko - svart på vitt.
Att skylla på besparingsåren i mitten av 90-talet är alltför lättvindigt. Det handlar inte bara om satsade medel. Dessa grundskoleelever har haft en vänsterregering under hela sin grundskoletid med undantag för det avslutande läsåret och politikens pekpinnar präglar skolan.
Statistiken är framtagen av Statistiska centralbyrån på Skolverkets uppdrag och räknas fortfarande som preliminär. I vanliga fall brukar de definitiva resultaten vilka väntas i november visa på en något högre andel icke-behöriga elever än vad de preliminära gör.
Skolverkets kontroller måste bli vassare, skriver verket självkritiskt. Jepp. Men det är reformerna som den nuvarande regeringen genomför som är det grundläggande om trenden ska vändas. Som skolminister har den blivande folkpartiledaren Jan Björklund rivstartat, med tidigare kunskapskontroller, tidigare betyg och tydligare uppföljning av elevernas prestationer. Allt för att kunna sätta in rätt resurser så tidigt som möjligt för att stödja dem som halkar efter. Uppdraget är akut.
Det kommer alltid att finnas elever som inte klarar behörighetskraven. Det vore dock förödande om så stor andel som tio procent av varje årskull inte tillgodogör sig de kunskaper som skolan är skyldig att ge dem.
Den föregående regeringen bedrev en skolpolitik i fritt fall. Alla ska kunna ungefär lika lite, var en av många bitska formuleringar.
I efterhand är det anmärkningsvärt att kritiken från lärarfacken inte var hårdare mot socialdemokraterna. Det är ju närmast så att den nuvarande skolministern Jan Björklund har fått en betydligt tuffare granskning och mötts av hårdare kritik än sina misslyckade företrädare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!