Ett viktigt steg framåt för elevers rätt att välja
Den nya skolpolitiken öppnar även för en mer flexibel skolstart, att elever kan få börja skolan antingen på hösten eller våren.
Den kamp mot friskolorna som regeringen bedriver handlar om mer än religiösa förskolor, även om det ger vassast rubriker. Det stora flertalet fristående skolor är nämligen icke-konfessionella. Socialdemokraternas kamp gäller snarare kommunernas makt att styra de lokala skolorna. Beslutet i riksdagen ger ökad makt till föräldrar och elever att välja skola, samtidigt som kommunernas möjligheter att styra föräldrarnas och elevernas val minskar. Det ska inte gå att stoppa friskolor på en ort där kommunen valt att lägga ned skolan, exempelvis.
Den som säger sig vilja förbättra skolan kan inte lägga en massa tid och kraft på att förbjuda diverse skolformer. Skolor som följer den läroplan, den demokratisyn och de föreskrifter som gäller ska inte motarbetas bara för att de står på religiös grund eller för att verksamheten går med en liten vinst. Friskolorna granskas minst lika ingående av myndigheterna som de kommunala. All form av indoktrinering kan alltså stoppas, oavsett var i skolsystemet den förekommer.
Föräldrar och elever som väljer skola eller förskola fokuserar oftast på andra saker än om det är kommunen eller Fria Skolans AB som betalar ut lönerna till personalen. Det viktiga är att skolan är bra. Det handlar om kvalitet i undervisningen, om kompetenta lärare, om goda läromiljöer och tillräckliga krav, om ordning, reda och studiero med mera.
Valet handlar om vilken skola som erbjuder bästa förutsättningarna för mig som elev, eller för mina barn, att få bästa möjliga utbildning. Några väljer friskola, andra kommunal skola, det är en fråga om frihet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!