EU-beslut ger sörmländska bönder nya möjligheter att klara torkan
Betesmarkerna är uttömda och bönderna tvingas ta av vinterfodret. Men under torsdagseftermiddagen fattade EU-kommissionen ett beslut som förändrar situationen. Lantbrukare tillåts att skörda och lagra foder från stora områden som legat i träda och som tidigare förbjudits från att användas.
Det är besvärligt med hettan och torkan, speciellt på östra kanten med Nyköping och Trosa. Vi har bara fått ett bara ett par millimeter regn vid de senaste åskvädren. På kobetena finns inget alls att hämta och hagbetena börjar också tryta, konstaterar Bosse Rundquist, ordförande för LRF Södermanland.
Sju procent av jordbruksarealen i Sverige utgör uttagen areal och har därför legat i träda för att minska spannmålsöverskottet inom EU. Den 15 juli beslöt Jordbruksverket att ge klartecken för bönderna att låta sina djur gå på markerna som annars är orörbara. Men det löste inte problemen, eftersom gräset inte fick slås till foder eller transporteras bort. Sverige har inte på egen hand fått ge bönderna tillåtelse utan har tvingats vänta in EU:s beslut.
Reglerna har lett till att lantbrukare med stora områden där det finns bete inte kan dela med sig till andra lantbrukare eller ta hand om det som växer för att undvika foderbrist. Den 17 juli skickades en begäran till EU-kommissionen om att under den extrema torkan få tillåtelse att skörda det som finns. Och under torsdagseftermiddagen fick bönderna klartecken.
Södermanlands läns bönder får nu använda betesmarken till att skörda det som finns och ta med sig det hem. Så nu kan bönderna kasta sig upp på traktorn, säger Hans Rolandsson, handläggare på gårdsenheten på Jordbruksverket.
På grund av kommersialiseringsförbudet är fortfarande förbjudet att sälja det som växer där, så om en lantbrukare låter någon annans djur beta på sin mark får lantbrukaren därför inte ta betalt för det.
Det är en lättnad för många bönder som haft områden så pass långt bort att deras djur inte har kunnat föras till betesmarkerna. Även om betena blir av varierande kvalité eftersom det som växer inte är tänkt som foder, konstaterar Hans Rolandsson.
Bosse Rundquist har oroligt inväntat beslutet och beskedet kommer som en lättnad:
Det är lättare att påverka reglerna än vädret, så det är vi nöjda och glada åt. En hel del vallar lämpar sig bättre för att slå än att betas och kan därför bli ensilage så det förändrar definitivt läget. Tidigare var vi oroliga över foderbrist, det här kan göra skillnaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!