EU-debatten måste upp över fotknölarna
Partierna tycker att de får dra ett tungt lass. Intresset i medierna lågt. Och alla skyller på svenskarnas bristande intresse för EU. Trots det tycker medborgarna att valet till Europaparlamentet är ett viktigt val. I en opinionsmätning som EU-kommissionen har gjort tycker 73 procent av de tillfrågade i Sverige, att valet är viktigt. Och hela 60 procent anser att EU-parlamentet har mer makt än den svenska riksdagen.
Men vem får lust att engagera sig när inte ens statsministern, som är den svenske politiker som har det allra största inflytandet i EU, tycker att EU är bra? Det går knappast att skylla på väljarnas ointresse när SVT förannonserar sin bevakning av den svenska valkampanjen med: allt inför EU-valet, för och emot. Det är snart tio år sedan svenska folket tog ställning till om EU är bra eller dåligt. Och de allra flesta svenskar har upptäckt att Sverige är en av 25 medlemsländer. Ändå når debattnivån i den svenska valrörelsen inte över fotknölarna.
Därför var det befriande när en annan av tv-kanalerna visade en direktsänd debatt häromkvällen mellan gruppledarna för de övernationella partipolitiska grupperna i Europaparlamentet. Där satt den Europeiska enade vänstern tillsammans med De gröna/Europeiska fria alliansen, Europademokraterna och Europeiska liberala partiet, djupt eniga om att utveckla detta som de ansåg, unika samarbete till en progressiv kraft i världen. Det framgick med stor tydlighet att ett samarbete mellan suveräna nationer bygger på ömsesidig respekt för varandras kulturella olikheter. Det var exempelvis intressant att höra alla försvara parlamentarikernas eviga farande och släpande på stora plåtlådor fyllda med EU-handlingar mellan parlamenten i Strasbourg och Bryssel, med hänvisning till historiska fakta.
Det blev tydligt att den europeiska identiteten inte handlar om en uppslutning kring gemensamma flaggor och symboler utan om gemensamma värderingar. Vår gemensamma syn på demokrati och frihet, på humanism och miljö, är värd att försvara och kämpa för, som en med- och motkraft till USA och en förebild i länder som styrs med medeltida lagar.
EU-valet handlar om synen på vad vi ska ha EU till, hur EU kan utvecklas och spela för roll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!