Europarådet håller hårt på principerna
För att ha ryggen fri när Sverige lämnade ut två terroristmisstänkta egyptier till Egypten 2001, krävde den svenska regeringen en så kallad diplomatisk garanti av mottagarlandet; att de två inte skulle utsättas för tortyr. Hur denna garanti efterlevdes hade regeringen inget större intresse av att kontrollera förrän TV4 började gräva i ärendet. Innan dess blundade man bekvämt för baksidan av agerandet. Lite hemliga flygplan hit och några misstänkta terrorister dit, så var frågan ur världen.
Men även misstänkta terrorister har rättigheter i en rättsstat. Hur illa man än tycker om det som de är misstänkta för. Med ett initiativ i Europarådets ministerkommitté ville den svenska regeringen att det skulle utarbetas en modell för hur man skulle kunna använda sig av diplomatiska garantier i svåra utlämningssärenden som misstänkt terrorism. Det är ingen tvekan om att kampen mot terrorismen ställer demokratiska stater och rättsväsenden inför svåra och besvärliga beslut. Men att tumma på rättsstaten är att svika sina ideal.
Regeringen försökte helt enkelt få grönt ljus i efterhand för sitt agerande, därför sprang man till Europarådet. Men Europarådet håller hårt på principerna. När Barbro Holmberg ska försvara taktiken påminner det faktiskt om när hennes parti försökt ducka i ett par av de andra aktuella skandalerna, som SSU:s dopade medlemssiffror och förtalsmejlen mot Reinfeldt. Underförstått ska vi få veta att andra, minsann, också fuskar med diplomatiska garantier. Som om detta skulle förändra bilden av den svenska regeringens agerande.
Utvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna var och är en praktskandal. Det är måhända förståeligt att socialdemokraterna försökte hitta ett sätt att rena det solkade anseendet. Men att tro att Europarådet skulle släta över svenska klavertramp, måste väl främst tolkas som ett utslag av hybris.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!