Eventuellt smittade gårdar kommer att spärras av

Om fall av fågelinfluensa upptäcks i Sörmland kommer den drabbade gården att spärras av. Inga djur eller människor får lämna eller besöka området. Länsveterinär Per Jonsson säger att sannolikheten att viruset skulle nå Sverige är liten.

Övrigt2005-10-14 23:39
Fall av tidigare varianter av fågelinfluensa har dykt upp i Europa sedan början av 1900-talet. Men den har aldrig kommit till Sverige, säger han.

Risken att smittan skulle komma med vilda fåglar är liten.
Flytten går inte åt det här hållet just nu, det skulle i så fall hända i vår. Människor som arbetar med fåglar är mycket försiktiga och noggranna. Faran ligger hos fåglar som går utomhus, ekologisk produktion och hobbybesättningar, säger Per Jonsson.

I Sörmland finns ett stort antal kycklinguppfödare, men bara ett fåtal djur går ute. För vilda fåglar har stickprover vid flyttning tagits på Öland.
Fågelinfluensan är en epizootisk, allmänfarlig, sjukdom. För dessa gäller speciella regler. En så kallad epizootigrupp bestående av bland andra landshövding, länsveterinär, polismästare och försvarsdirektören leder arbetet över ett epizootikansli och samverkar med andra myndigheter i sjukdomsbekämpningen.

Om ett antal höns oförklarligt dör på en gård kommer den att spärras av.
Tre kilometer runt gården blir skyddszon. Tio kilometer är övervakningszon. Alla transporter stoppas.
Om en stor väg ligger bredvid gården kommer den att spärras av, säger Per Jonsson.

Prover tas på fåglarna och skickas till ett labb. Om dödsorsaken visar sig vara fågelinfluensa leder sedan Jordbruksverket bekämpningen centralt, medan länsstyrelsen ansvarar för att samordna och leda det regionala arbetet. Alla fåglar på gården avlivas.
Monika Israelsson


Fakta / Sörmländska höns
I Sörmland finns 20 äggproducenter, med sammanlagt 255 000 värphöns. Det finns fyra unghönsflockar med 74 000 djur
och tio slaktkycklingproducenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om