Arbetsförmedlingen listade nyligen i en rapport med namnet "Var finns jobben?" var det är lätt och svårt att få jobb fram till och med första halvåret 2018. Där nämndes undersköterskor som ett av de yrken där bristen på arbetskraft var som störst.
Totalt har 31 elever ansökt till yrkesintroduktion mot vård- och omsorg. 28 stycken var behöriga. Det låga söktrycket beror enligt Johan Schenström bland annat på yrkets osäkerhet.
– Det är tyvärr inte särskilt förvånande eftersom det är ett sådant underbetalt och slitsamt yrke, säger han.
Han anser att det måste ske stora förändringsåtgärder för att försöka vända den här trenden.
– Något måste verkligen göras. Vi måste tveklöst göra yrket betydligt mer attraktivt och intressantare när det gäller löner och förmåner.
Veronica Andersson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Nyköping delar den bilden.
– Vi har sett en liten ökning när det gäller söktryck till de här utbildningarna på senare år, men det måste göras mycket mer. Det måste till bättre förhållanden för att göra yrket mer tilltalande, säger hon.
En annan faktor som Johan Schenström lyfter upp har att göra med arbetsbelastning inom yrket.
– Jag tror även att det behövs göras fler åtgärder för att möta den hårda arbetsbelastningen som många upplever. Det kan bland annat göras genom att tillsätta fler vikarier.
Till vård- och omsorgsprogrammet, som inte har några direkta yrkesinriktningar, sökte sig totalt 111 stycken elever.
De mest eftertraktade gymnasieprogrammen var ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet, barn- och fritidsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.
Totalt ansökte 3295 elever till totalt 37 olika gymnasieprogram i Nyköping.