Få medlemmar trots folksjukdom
Vi har 350 medlemmar, en siffra som har legat ungefär konstant under de senaste tio åren.Jim Grönman är ordförande för diabetesföreningen i Nyköping. Han och kanslisten Annelie Englund är lite förundrade över att det trots allt är så få medlemmar när antalet diabetiker totalt ökar i landet.
Men det är en osäker siffra, medger Jim Grönman. Länsförbundet har cirka 1000 medlemmar.
Han funderar på om det kan finns en viss skamkänsla med i bilden. Att ha diabetes är inte samma sak som att ha hjärtproblem.
Vi kan ha svårt att få kontakt med dem som har diabetes. Länsföreningen driver ett läger på sommaren i Flen där barn och anhöriga kan delta. Det är ett sätt att få kontakter. Men så tappar vi kontakten med de unga i puberteten. De vill frigöra sig när de blir lite äldre.
I Sörmland finns tre lokalföreningar, i Nyköping, Eskilstuna och i Katrineholm.
För en intresseorganisation är det naturligtvis bra med många medlemmar. Då kan den göra sin röst hörd. För närvarande pågår en debatt om vilka läkemedel som ska vara kostnadsfria och vilka som ska kosta.
För oss är största problemet att hålla hjälpmedlen kostnadsfria, säger Jim. Olika personer använder olika mängd av exempelvis sina teststickor för att kolla blodsockernivån.
Slarvar man med sin vård och kontroll kan komplikationerna komma på nervsystemet, magen och hjärtat, säger Annelie.
Ofta är det vid en konsultation för hjärtbesvär som patienten får diagnosen diabetes, oftast typ 2.
Jim Grönman är också bekymrad över, som han uppfattar det, läkarnas svårigheter att lyssna på patienterna.
Sköterskor och läkarkåren begriper sig inte på sjukdomen. Varje patient är individuell och vet precis hur det känns. Läkarna ger medicin utan att prata med patienterna. De har inte tillräcklig kunskap, säger han. Diabetessköterskorna kan bäst.
Jim menar också att fotvården släpar efter. Idag är det upp till två års väntetid och sjukvården kan inte ta in nya patienter på väntelistan.
Det skulle behövas åtta nya fotterapeuter i länet.
Med tidiga åtgärder skulle sjukvården kunna spara mycket pengar och patienterna mycket lidande. En amputation beräknas, med kringkostnader, kosta runt en miljon kronor.
Man skulle kunna spara mycket pengar om man håller efter fötterna, säger Jim.
Ett annat problem är att lönebidragsanställda sägs upp. För de ideella föreningarna innebär det ännu mer jobb på ideell basis för att nå ut.
Och vi vill ha alla som är diabetiker med oss. Det skulle ge oss ännu mer kraft och en annan ställning för oss som intresseorganisation, säger Jim Grönman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!