Fackförbunden tappar medlemmar

Fackförbunden tappar medlemmar. Det är fler i dag i Oxelösund som står utan medlemskap, men det är fortfarande god anslutning, säger Metalls ordförande hos SSAB Oxelösund Lena Fornstedt.

Övrigt2004-08-04 22:17
Flera fackförbund har de senaste åren tappat tiotusentals medlemmar. Metall har till exempel de senaste fem åren tappat drygt 25 000 medlemmar. En viss oro finns bland fackens företrädare. Det är ett bekymmer att rekrytera nya medlemmar.
Det finns en utbredd egoism bland de som kommer ut i yrkeslivet, menar Lena Fornstedt.
Samtidigt är vi dåliga att diskutera ideologiska frågor, säger hon.
Även Sif:s ordförande sedan många år Bo Jerräng anser att rekryteringsfrågan är ett dilemma.
Samtidigt har närmare sjutton personer, med SSAB Oxelösund som bas, som huvuduppgift att arbeta med fackliga frågor. Flera av de fackanställda betalas av medlemmarna via sina medlemsavgifter. Och flera av dem har suttit på förtroendeposter i över femton år och ingår sedan många år i bolagsstyrelsen och koncernstyrelsen.

Sören Carlsson, ordförande för Metalls avdelning i Oxelösund, är till exempel ledig från sitt jobb som elektriker på SSAB Oxelösund sedan 1985. Han får en stor del av sin inkomst (årsinkomst 410 300 för år -03) från Metall och sina politiska uppdrag i kommunen.
Metalls vice ordförande hos SSAB Oxelösund Owe Jansson har suttit på sin post i närmare femton år. Han sitter också sedan tiotalet år även i SSAB Oxelösunds bolagsstyrelse och SSABs koncernstyrelse. Han får sin huvudsakliga inkomst (årsinkomst 322 000 år -03) från SSAB Oxelösund.

Bo Jerräng sitter också sedan många år i SSAB Oxelösunds bolagsstyrelse och koncernstyrelsen. Inkomsten (443 500 år -02) kommer i huvudsak från SSAB Oxelösund.
Kan medlemstappet bero på att de förtroendevalda stannat för länge på sina poster och får en närmare relation till arbetsgivaren än sina medlemmar?
Att det av och till upplevs så kan jag förstå. Man måste hela tiden ha nära medlemskontakt, säger Lena Fornstedt.
Det finns en risk att man blir tjenis med arbetsgivaren. Det är en balansgång, säger Sören Carlsson om sin fackroll.
Bo Jerräng menar att man måste vara på det klara med sin roll och att man hela tiden försöker företräda sina medlemmar.
Får man inga klagomål på sitt arbete utgår man ifrån att det går bra, säger han.

I dag behövs facken kanske mer än någonsin, enligt Lena Fornstedt, och behovet av fackligt engagemang kommer i framtiden att öka, tror hon.
I dag är det hårdare på arbetsmarknaden och fler som är rädda att yttra sig. Då är inte ensam stark, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om