Tingsrätten slår fast att det tre männen har bedrivit en omfattande verksamhet, under namnet HP-hjälpen, som de sålt till personer som velat fuska på högskoleprovet, däribland en person gjorde högskoleprovet vid Mälardalens högskola. Deras verksamhat har enligt domen årligen omsatt mångmiljonbelopp och pågått mellan 2015–2018
"Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor. Därutöver har fusket drabbat ett okänt antal personer som inte kommit in på utbildningar där istället fuskarna gått före", skriver rätten i ett pressmeddelande.
Före provtillfället skickades en speciell utrustning till köparna, som fick instruktioner om hur den skulle användas under provet, men också möjlighet att testa den innan för att säkerställa att den fungerade.
– Utrustningen har bestått av en modifierad mobiltelefon, ett halsband som är som en magnetspole och små magneter som du lägger mot trumhinnan i örat. Sedan ringer verksamheten upp telefonen i hörsalen och ger dig de rätta svaren, har polisens utredare Björn Norgren tidigare förklarat för TT.
Polisen inledde ett intensivt utredningsarbete för att kartlägga verksamheten sex veckor innan vårens högskoleprov. Sedan slog man till på själva provdagen.
Under utredningen hittade polisen bland annat två väskor som en av de huvudåtalade grävt ner. De innehöll 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett usb-minne, där dokument och excellistor fanns sparade där man kunde se namn, personnummer och adresser på kunder och vilket resultat de beställt.
Ytterligare en person dömts till fängelse i ett och ett halvt år för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Fem andra personer döms till villkorliga domar och böter för andra brott med anknytning till fuskverksamheten.
Enligt tingrätten har de tre huvudåtalade männen bedrivit "en omfattande verksamhet" som omsatt mångmiljonbelopp årligen och pågått mellan åren 2015 och 2018.
"Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor. Därutöver har fusket drabbat ett okänt antal personer som inte kommit in på utbildningar där i stället fuskarna gått före", skriver den i pressmeddelandet.
TT