I fängelserna är portionerna såklart större för fullvuxna människor än vad det är för skolbarn med fifty-fifty flickor och pojkar, samtidigt som skolmaten tillagas i fler enheter vilket medför stordriftsfördelar som pressar kostnaden.
Oftast finns det inget som är så utrett som maten i kommunerna. Är det billigare eller bättre att laga maten på plats eller i stora centralkök? Jag tror ingen utredning visat på det rätta facit. Att storkök tillagar blekta pannkakor och andra halvfabrikat tillverkade maträtter beror på att det varken är praktiskt eller ekonomiskt möjligt att steka tex. pannkakor till flera tusen matgäster i storköken.
Även om vi kan tycka att äldreomsorgsmaten borde vara bättre, så får vi komma ihåg att den mat som de äldre får köpa billigare av kommunen oftast är bättre än den mat de skulle ha lagat själva i hemmen. Idag så finns det så många regler kring näringsinnehåll, värme och renlighet att det är en ren vetenskap att laga maten.
När jag arbetat i hemtjänsten i flera kommuner så har jag sett hur majoriteten av de äldre snålat och ätit gammal och uttjänt mat. Har de tagit mat av kommunen så har de antingen endast ätit hälften av maten och kasta resten eller så har de sparat och ätit den dagen efter.
Med andra ord, internernas mat är inte ”bättre”, men heller inte sämre. Givetvis vill jag att de som bestämmer hela tiden ska förbättra maten i alla verksamheter och anser att alla människor borde få äta god mat varje dag.
Men jag vet även att de flesta får varierad och relativt bra tillagad mat precis som skolbarnen, och det ligger, vad jag vet, inget ideologiskt motiverat politiskt beslut bakom dessa prisskillnader.
Björn Andersson (S)
Fängelsemat ska vara bra
Svar angående fängelsematen kontra skola/äldremat. Som socialdemokrat anser jag inte att de som sitter i fängelset ska ha sämre mat.Det handlar om en människosyn där alla människor är lika mycket värda oavsett om människorna bor på ett äldreboende, ett fängelse eller befinner sig på en skola/förskola.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!