Ryanair hade en flygning planerad från Mallorca till Skavsta under tiden som flygplatsen var stängd. Det pressade tidsschemat för Ryanairs plan har medfört att det inte fanns något plan tillgängligt för att flyga hem de 189 resenärerna under fredagen. Ryanairs Sverigechef Erik Elmsäter uppmanade regeringen att använda regeringskansliets plan för att flyga hem svenskarna, men som Anders Jörle på utrikesdepartementet, UD, berättade för TT så är det ”flygbolagets ansvar att ta hem sina passagerare även om man är ett lågprisbolag”.
Att ha flygplan stående på marken kostar pengar. Det är när planen flyger betalande passagerare som de gör nytta. Att Ryanair försöker minska sina kostnader genom att ha planen i luften så mycket som möjligt är förståeligt, men ansvaret för de situationer som uppstår för att man inte har reservplan kan man inte skjuta ifrån sig. Det är en avvägning som både flygbolaget och resenären får försöka göra. Om det är väldigt viktigt att servicen alltid fungerar i tid så kanske biljetten behöver kosta lite mer.
I andra fall är det i högsta grad statens ansvar. Företaget Destination Gotland har av staten givits ensamrätt på att bedriva färjetrafik mellan Gotland och fastlandet. Inget annat företag får mot ersättning skeppa passagerare till ön. Det innebär att enda sättet att ta sig från Gotland när färjetrafiken inte fungerar är med flyg. Om man har bilen med sig blir det ganska svårt. Trycket på flyget ökar ju dessutom när färjorna står stilla så det är kanske inte ens säkert att man får tag i en flygbiljett.
Om färjetrafiken till Gotland hade varit konkurrensutsatt så är det möjligt att andra rederier hade kunnat köra fler turer och därmed lindrat effekten av färjekrocken. Att turister riskerar att bli strandsatta på Gotland är därmed statens ansvar.
Staten ska inte undsätta turister som blir strandsatta på grund av dålig planering hos reseföretag, staten ska se till så att konkurrensen – och därmed resmöjligheterna – inte begränsas.
Far och flyg utan statens hjälp
Hur långt sträcker sig företagens och statens ansvar för resenärer när det oväntade inträffar? Torsdagen 23/7 krockade två gotlandsfärjor med varandra vilket fick till följd att färjetrafiken inte har fungerat som planerat och nu i torsdags ledde ett bilbombsattentat på Mallorca till att flygplatsen på ön stängdes under ett antal timmar med åtminstone 47 inställda eller försenade flygningar som följd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!