Under flera år har ambulanssjukvården i södra länsdelen haft tre ambulanser stationerade vid Nyköpings lasarett dygnet runt, helg som vardag, och en i Vagnhärad samt en i Gnesta fram till tio på kvällen (så kallad singel responder).
Men sedan någon vecka tillbaka är det två ambulanser i Nyköping fredagar, lördagar och söndagar under kvällar och nätter (19-07).
– Personalen ville ha en bättre arbetsmiljö än att bara jobba varannan helg. Så nu jobbar de två av fem helger, säger Glenn Blomberg, stationschef i Nyköping.
Verksamhetschefen för ambulanssjukvården i länet Jörgen Lifvakt säger att man genomfört analyser och räknar inte med att väntetiderna ska bli längre.
– Vi följer detta noga. När människor är i arbete sker de flesta av våra uppdrag, säger Jörgen Lifvakt.
Hans säger också att man ska se över verksamheten i västra och norra länsdelen, men vad det kan leda till är i dagslägets oklart.
Nedskärningen har inte informerats till länets invånare. Varför det inte gjorts kan Lifvakt inte svara på. På landstingets hemsida står (måndag eftermiddag) att det finns "3 dygnsbilar i Nyköping alla dagar".
En patient med hjärtbesvär ringde SOS Alarm för akut vård. Det tog 60 minuter innan ambulansen kom. Patienten tvingades dessutom vistas tolv timmar på akutmottagningen.
Väntetiderna till akutmottagningarna på länets sjukhus är bland de längsta i hela landet.
Ärendet anmäldes till inspektionen för vård och omsorg, IVO. IVO konstaterar att det vid tiden rådde brist på ambulanser vid tillfället och att patientens tillstånd följdes via telefon. IVO anser också att kommunikationen mellan patient och sjukvårdspersonal på akutmottagningen varit bristfällig. Patienten överlevde.
Förra året anmäldes till landstingets patientnämnd 68 fall rörande akutmottagningen på Mälarsjukhuset, 54 för akutmottagningen på Nyköpings lasarett och tolv till akutmottagningen på Kullbergska sjukhuset.