Fastna inte i däcken

Frågan om dubbdäckens miljöpåverkan väcker mer känslor än man kan tro. Det blir lätt en batalj mellan ytterlighetspositioner. Men gör inte dubbarna större än vad de är.

Övrigt2010-12-07 05:00


Under förra mandatperioden införde regeringen möjligheten till dubbdäcksförbud på vissa gator, som Hornsgatan i Stockholm. Det blev ett förbud som ingen orkade bry sig om. Sannolikt har inte ens medvetenheten om de luftkvalitetsproblem som ligger bakom förbudet ökat.
Nu föreslår den sörmländske riksdagsledamoten Roger Tiefensee (C) – i sällskap med Per Ankersjö och Anders Åkesson – att regeringen bör utreda möjligheterna till lokala avgifter för dubbdäck. Det berör framför allt trafiksituationen i Stockholms innerstad. De tre (DN 6/12) konstaterar att dubbdäcken både har en positiv inverkan på "den upplevda" trafiksäkerheten och en negativ på luftkvaliteten.
Förslaget är i sig mer sympatiskt än ett dubbdäcksförbud. Det är bra att Centerpartiet letar andra lösningar än totalförbud och krav på helt bilfria städer. Principen att den som smutsar ned ska betala för sig är rimlig. Men avgiftshanteringen utgör en uppenbar byråkratisk fallgrop. Att bevaka bildäck vid sidan av trängselavgifterna bör vara svårt att lägga stora resurser på.
Dubbade däck är inte huvudanledningen till dålig luftkvalitet i hårt trafikerade miljöer. Det är den totala trafikmängden som avgör – och därför finns trängselavgifterna att tillgå.

Många bilister vill ta sitt miljöansvar. Där finns en medvetenhet om biltrafikens negativa effekter. I vissa väglag gör de dubbade däcken nytta, i andra går de att undvara. I den bästa av världar borde politiken lita på att ansvarstagande bilister gör kloka miljöval även när de köper vinterdäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om