Fel att lägga frågan i knäet på flygresenären

Övrigt2004-09-01 22:13
Visst kan man kräkas över usla löner och oanständiga arbetsvillkor. När HTF, som organiserar personal i andra flygbolag, kräver att också anställda i lågprisflygbolaget Ryanair ska ha rätt att få ett kollektivavtal, är det lätt att hålla med.
När flygresenärerna kom till Skavsta i går fick de var sin spypåse med en text som beskrev personalens dåliga anställningsvillkor. HTF ville därmed uppmana alla att välja ett annat, dyrare, flygbolag nästa gång.
Det är lätt att ha förståelse för HTF:s bojkott-kampanj, särskilt mot bakgrund av att SAS nyligen har sparkat tusentals av sin personal för att det skandinaviska monopolet inte klarar konkurrensen på lågprismarknaden.
Men man kan också se det på ett annat sätt.
EU-länder med en annan skattepolitik och helt andra förutsättningar konkurrerar på många områden av den svenska
arbetsmarknaden, vilket gör de fackliga organisationerna bekymrade.
Men den fråga man kan ställa sig är om det är rätt av facket att lägga frågan om de anställdas löne- och arbetsvillkor i knäet på de svenska konsumenterna, när det i själva verket handlar om att det behövs förändringar i regelverk och skattesystem för att Sverige ska bli konkurrenskraftigt.

Ser man till inkomster, trygghet och skatter i ett helhetsperspektiv finns det inget som entydigt pekar på att arbetstagare i andra EU-länder skulle ha det så mycket sämre än vi. Olikheterna framträder när man tittar på delarna. Ett exempel är arbetskraftens rörlighet. I andra Europeiska länder kan en ingångslön på 14 000 kronor, som Ryanair erbjuder, betraktas som hög medan den snittlön på 18 00020 000 som HTF:s medlemmar har, uppfattas som väldigt låg.
Det faktum att det kostar 4 0005 000 kronor att åka med SAS inrikesflyg, enkel resa, mot några hundralappar med Ryanair till Paris, borde stämma till eftertanke.
Ryanairs framgång beror på många faktorer, men framför allt på att man väljer flygplatser långt från stora städer.
Avvecklingen av monopolen har också gynnat eftersatta regioner vilket har lett till att exempelvis Nyköping kan hysa en framtidsindustri.
Som vi tidigare har framhållit många gånger på ledarsidan, lämnar tillkomsten av 55-miljonersavtalet mellan kommunen och Ryanair mycket i övrigt att
önska. Men faktum kvarstår att flygtrafiken på Skavsta betyder mycket för
utvecklingen i Nyköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om