Fel att täcka Vrenatippen med lera
Det är märkligt att i dag använda leror, när alternativa återvinningsbara material finns som både är bättre ur miljösynpunkt och ekonomiskt fördelaktiga.
Leror utgör ändliga resurser och bildades när inlandsisen drog sig tillbaka för ca 10 000 år sedan. Leravlagringar utgör en geologisk barriär och ska skydda omgivningen och förhindra att förorenat vatten tränger ner till grundvattnet. Sådana barriärer går inte att reparera.
En temporär täckning för att avvakta den slutliga täckningen för att invänta sättningar som kommer att uppstå är ett feltänk. När leror används på detta sätt utgör de ett kortsiktigt skydd betydligt kortare tid än den tid det tar för deponin att sätta sig.
I dag finns teknik att sluttäcka deponier genom att nyttja askor från energiutvinning dels för att ersätta jungfruliga material, dels för att skapa täta skikt. Tillämpningen finns i dag på ett tiotal deponier i landet med mycket goda resultat.
Askor är miljömässigt godkända och har dessutom goda långtidsegenskaper. Sättningar kommer att finnas över mycket lång tid och kan förebyggas genom injektering med askor.
Det är beklagligt att inte större hänsyn tagits till ny teknik och att onödiga kostnader lagts på en temporär täckning genom att:
Ingen hänsyn har tagits till resursbesparing genom att använda alternativa material.
Inte ha tillämpat bästa möjliga teknik.
Onödigt kapital lagts ner på täckningen.
Det naturliga skyddet mot grundvatten tagits bort.
Gustav Tham
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!