Fel i angreppen på nya pensioner

Övrigt2009-05-03 23:16
I lördagens SN angriper Rolf Dahlén (igen) och Lars Skog det nya pensionssystemet. Det finns flera fel i deras respektive insändare.
Det är så att den nya garantipensionen är högre än den gamla folkpensionen inklusive pensionstillskotten.
Det är så att uppräkningen av den nya inkomstpensionen hittills varit större än inflationen, medan ATP aldrig uppräknades med mer än inflationen och ibland med mindre.
I mitt förra svar hävdade jag att uppräkningen lett till 3-4 procent mer i utgående pension än om vi behållit ATP:s uppräkningsregler. Det blandar Rolf Dahlén ihop med uppräkningen mellan åren 2005 och 2006 och räknar dessutom fel på den uppräkningen. Sen fortsätter han med att helt felaktigt påstå att uppräkningen hittills inte ens täcker den årliga inflationen. Han hävdar att han kontaktat SCB och Riksförsäkringsverket. Varför har han inte ställt dessa frågor till dem?

Lars Skoog hävdar i sin insändare att överheten försämrat gamla ATP med ca 10 procent i början av 90-talet och därutöver konfiskerat några 100-tals miljarder kr. Bakom det första påståendet ligger i huvudsak missuppfattningar.
Försämringen skedde innan pensionsreformen. Försämringen var inte 10 procent utan ca 6 procent. Av dessa har 2/3 lagts tillbaka. Återstår alltså ca 2 procent i stället för de 10 procent som Lars Skoog talar om.

Vad gäller överföringen från AP-fonderna till statsbudgeten handlar det om ca 250 miljarder kronor och orsaken var att AP-fonderna i det nya systemet inte längre svarar för förtidspensionerna och änkepensionerna utan enbart ålderspensionerna. Värdet av de sammanlagda AP-fonderna är nu en bra bit över 700 miljarder kronor. Mycket få länder har en så betydande buffert i sina allmänna pensionssystem.
Både Rolf Dahlén och Lars Skoog betraktar det nya systemet som en försämring jämfört med det gamla ATP-systemet. På en punkt har de rätt. Jag nämnde den i mitt förra inlägg.

Om vi får förmånen att leva allt längre, så kommer vi att behöva arbeta senare i livet om vi vill få samma andel som generationen före.
Gör vi inte det, så måste förstås pensionsbehållningen täcka allt fler år och därmed bli mindre per år.
Tror någon att en sådan ändring inte hade blivit nödvändig också om ATP-systemet blivit kvar?

Bo Könberg
Socialförsäkringsminister 1991-94
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om