Felslipade bandyrör blir livsfarliga vapen
Om man slipar de nya bandyrören fel kan de vara livsfarliga vapen. Den varningen gick i dagarna ut från Svenska bandyförbundet. Det har vi vetat om länge säger Sture Bäckström, materialförvaltare i Oxelösunds IK.
De gamla skridsorna var gjorda i ett stycke, både skor och skena. Skenan var dessutom redan slipad så att man direkt kudne kasta sig ut på isen.
Men på de nya skriskorna kan man byta skenorna och behålla skon. Därför har skenan en råyta som är till för att slipa ned, säger Sture Bäckström.
Allt för att spelarna ska få en individuellt anpassad skridsko.
Har utvecklingen gått för långt?
Inte alls, tvärtom skulle jag säga, säger OIK:s materialare. Nu kan spelarna verkligen utnyttja skridskorna. Men slipar man inte som folk kan skridskon vara farlig.
För det är inte skenorna det hänger på, utan slipningen. Snabbåkande spelare vill ha så lång åkyta som möjligt och för att få det finns det en del spelare som slipat ned skenan så mycket att rundningen längst fram har blivit som en knivsegg. Men det händer inte i OIK:s sliprum.
Nej vi går efter en speciell mall, säger Sture Bäckström, som genast när skenorna blev populära såg problemet.
Men en del spelare vill trots det ha den långa åkytan och då får man förklara för dem varför de inte kan få den. Det är vår skyldighet att se till att ingen blir skadad av våra killar, fortsätter han.
Ingen av OIK:s spelare har heller blivit skadade av felslipade motståndarskridskor.
Det har inte ens funnits några märken på skydden. Men jag kan inte påminna mig att någon domare någonsin har kollat skridskorna. De brukar titta på hjälmen och munskydden. Jag ska faktiskt fråga på lördag före matchen varför de inte kollar skridskorna, säger Sture Bäckström, som är rädd om sina spelare.
Att bandyförbundet just nu uppmärksammar det hela beror enligt sportchefen på förbundet, Rolf Käck, på att fler skador i år kan direkt härledas till de vassa skenorna.
Det är en del människor som ringt till mig om det här. I dagarna var det en förälder som på en bild visade hur en skridsko var fel slipad under en match.
I tävlingsbestämmelserna står det visserligen att skridskorna inte får vara försedda med skarpa spetsar eller liknande som kan vara fara för andra, men det är vissa som alltså sett mellan fingrarna med det.
Ja och det är därför vi börjar nu. Det är bättre att tänka före innan det händer något allvarligt, säger Rolf Käck. En del lag nöjer sig heller inte med att slipa ned skenorna, de gör dem smalare också eftersom det minskar frekvensen mot isen när det är kallt ut. Och du kan förstå att de skridskorna är farliga.
Som knivar alltså.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!