Femörefortet rasar

Antalet besökare på Femörefortet i Oxelösund har stadigt sjunkit sedan premiäråret. Nu vill kommunen hjälpa till för att locka fler till den gamla militäranläggningen.

Övrigt2007-01-17 23:10
Första året som Femörefortet hade öppet för allmänheten, 2003, kom 11 000 besökare. Förra året kom mellan 56 000. Tom Linder, som är ordförande för den ideella förening som sköter muséet åt kommunen, tror att det fina vädret bidrog till att besökarna uteblev.
Förra året förlorade vi två veckor då alla låg på badstranden eftersom det var så varmt, säger han.
Men i år ska man se till att Femörefortet inte glöms bort. Med hjälp av turistbyrån ska föreningen satsa på marknadsföring för första gången.
Att göra reklam kanske inte har haft högsta prioritet
i och med att fokus varit på att driva verksamheten, säger Marie Sollengren som är turismansvarig i Oxelösunds kommun. En idé i somras hade varit att marknadsföra att det var svalt och skönt nere i fortet.
De första åren hjälpte media till med att skapa uppståndelse kring fortet eftersom intresset var stort då den gamla militäranläggningen skulle göras om till museum. Men sedan dess har antalet besökare minskat kraftigt och ekonomin går precis ihop.
Så är det när man startar en ny verksamhet. Man får mycket uppmärksamhet i början, och sedan är man inte redo när intresset trappar av, säger Marie Sollengren.

Femöreföreningens Tom Linder tycker att den nuvarande besöksnivån på närmare 6 000 är precis lagom för Femörefortet.
Det är ett hanterbart antal besökare, säger Tom Linder. Det ger oss tid att förnya oss, vilket i sin tur ger nya besökare. Om det blir för många kan det slita ut fortet.
Men om intresset bland allmänheten fortsätter att sjunka kan det bli problem. Eftersom kommunen äger fortet kan man ta över verksamheten om ekonomin inte går ihop. Men mer troligt är att kommunen hjälper till på annat sätt.
Vi kommer inte att ge bidrag för själva driften, men vi kan hjälpa till med att locka dit fler besökare, säger kommunalrådet Benita Vikström (s). Till exempel med marknadsföring eller genom att ta dit mer överskottsmaterial.

I värsta fall blir det tal om plombering. Då stängs den gamla militäranläggningen ner och de underjordiska gångarna cementeras.
Vi får se hur det går. Blir det katastrofår efter katastrofår så får vi ta ställning till plombering, säger Benita Vikström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om