Det är snart ett år sedan oxelösundaren Ingemar Greis avslutade sin strålbehandling för prostatacancer. Dagen innan vi träffas i hans trädgård vid Femörevägen har han lämnat ett prov och snart kommer svaret. Han är hoppfull men kan inte säkert veta vad det kommer att visa.
– Jag hade ändå tur att det upptäcktes i så pass god tid, men jag fick nästan tjata mig till det. Kvinnor kallas till mammografi för att bröstcancer ska upptäckas, men män får be om en undersökning själva, säger Ingemar Greis.
Hans bror hade tidigare fått diagnosen prostatacancer och Greis ville därför ta ett prov, men blev nekad att lämna ett prov första gången.
– Jag var där i ett annat ärende och fick inte göra det. Andra gången jag frågade var jag också på ett läkarbesök i ett annat ärende, men då var det inga problem. Då upptäcktes det direkt att jag hade förhöjda PSA-värden, berättar han.
– Jag tycker att det här borde vara något som alla män som är lite äldre kallas till. Jag har en tredje bror som fick tjata på sin läkare för att få ta ett prov, trots att han nu har två bröder som fått prostatacancer, fortsätter Gries.
På Vårdguiden står det att PSA-prov inte görs rutinmässigt som en allmän hälsokontroll. ”Det beror på att det inte alltid är en fördel att upptäcka och behandla de tidiga formerna av prostatacancer”, skriver de.
Greis uppmanar dock män som börjar bli lite äldre att gå och ta ett PSA-prov. Han är även pappa till två vuxna barn.
– Jag har pratat med min son som passerat 50 om att han borde göra det, för att hålla koll på ur det utvecklas. Det finns ju uppenbarligen i släkten.
Ingemar Greis tror att det nog är vanligast att familjen och andra runt omkring en blir oroliga inför ett cancerbesked. Att prostatacancer drabbar så många fler än den som blir sjuk.
– Men jag har inte märkt av någon oro hos mina barn. Sedan har jag två barnbarn, men föräldrarna valde att inte berätta det för dem för att de inte skulle oroa sig för mig, säger han.