Filminspelning på höloft med elever från Frejaskolan

När eleverna i årskurs två och tre på Frejaskolan gör film, då gör de det ordentligt. Några av scenerna i deras julspel togs i lördags på en höskulle. Målet är ett julspel i äkta vara, fjärran från Disney-liknande plasttomtar och glittriga Jesusbarn.

Övrigt2002-03-11 22:45
Den som hade vägarna förbi gården Fruäng strax utanför Gnesta i lördags förmiddag hade chansen att skåda något märkligt: Det fanns tomtar på loftet och de tre gubbarna från Pepparkakeland kom vandrande på vägen, just där, just då. Inne på höskullen låg lille nyfödde Jesus i krubbans hö, och till katternas förtjusning slumrade Gråtomten i höet.
Det var två av de lägre klasserna på Frejaskolan som intog höskullen för att spela in sitt Staffansspel, en slags julspel uppbyggt kring gamla sörmländska Staffanssånger.
Julspelet innehåller sammanlagt fjorton sånger, varav tre är gamla Staffansvisor.
En av dessa upptecknades år 1830 av Anders Gustaf Rosenberg som gjorde en stor folkmusikinventering i början av 1800-talet, berättar Marianne Furå, lärare.
Det är inte bara sångerna som är genuina. Spelet har äkthet in i minsta detalj: Det är livslevande kor och hästar och tänk att få se en liten gråtomte med katt i famnen, slumrande i en strimma ljus på en höskulle år 2002.
Julspelet uppfördes i december, och eftersom gensvaret blev så positivt bestämde man sig för att göra film också.
Barnen tycker att det är roligt, men det har också varit jobbigt för dem, säger Marianne och berättar om en fredagkväll i februari när alla sånger skulle spelas in.
Spelplatsen var hembygdsgården, det var kallt, mörkt och långdraget.
Vi började klockan fyra på eftermiddagen och slutade inte förrän halv tio på kvällen. Barnen var enormt duktiga, trots att de var så trötta.
När filmen är färdig ska den visas för allmänheten i Gnesta. Var och när och hur är ännu inte bestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om