Finansiell oro inte enda förklaringen

Det blir kanske inget femte jobbskatteavdrag i höstbudgeten. Turbulensen i världsekonomin gör att såväl Maud Olofsson som Anders Borg nu flaggar för att beslutet skjuts på framtiden. Även om Sverige för tillfället går bra kan konjunkturen vända snabbt för ett litet och exportberoende land som vårat.
Men finansoron är knappast enda förklaringen till Borgs och Olofssons besked.

Övrigt2011-08-10 05:00

De rödgröna har länge varit eniga med Sverigedemokraterna om att stoppa jobbskatteavdraget i höst. Ett kryphål i budgetlagen medger ett sådant agerande, trots att huvudregeln är att budgeten tas i sin helhet. Om Alliansen lider nederlag vore det ett slag mot själva kärnan i arbetslinjen.
Finansoron skapar ett gyllene tillfälle att dra tillbaka förslaget utan att förlora prestige. Dessutom kan regeringen ytterligare stärka bilden av ansvarsfullhet.
Alliansen har under sina fem år vid makten skött statsfinanserna på ett föredömligt sätt, vilket skapat förutsägbarhet och trygghet för svensk industri.
Men omsorgen om finanserna får inte gå till överdrift. Sverige har idag en av de lägsta skulderna i Europa, samtidigt som vi lånar rekordbilligt. Endast en total genomklappning av banker och finansinstitut skulle på kort sikt äventyra statsfinanserna. Därför borde Alliansen kunna fortsätta föra sin politik även i höst. Meningen med att spara i ladorna måste ju trots allt vara att slippa neddragningar när konjunkturen viker.
Sunda statsfinanser gjorde att Alliansen kunde genomföra nya jobbskatteavdrag även under finanskrisen.
Men skräckscenarierna från finanskraschens mest hektiska dagar verkar vara hårt fastbrända på Anders Borgs näthinna. Mardrömsexemplet är Irland, före finanskrisen ett föregångsland med plus i statsbudgeten och en statsskuld på bara 20 procent av BNP. När landets banksystem kollapsade ändrades allt. Förra året låg underskottet på ofattbara 32 procent av BNP och statsskulden nära 100 procent. När en mönsterekonomi kan klappa igenom så totalt sänder det chockvågor genom världens finansministerier. Därav extrem försiktighet.
Men sådana mardrömsscenarier undviks inte genom några procentjusteringar i statsbudgeten. Istället krävs en ansvarsfull politik gentemot finansmarknaden. Där har Borg visat framfötterna genom att ställa hårda krav på kapitaltäckning och sunda balansräkningar. Jobbskatteavdraget är i sammanhanget en perifer fråga.
Genomförs inte avdraget i höst räcker inte finansoron som förklaring, även valresultatet har ett finger med i spelet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om