Finanskrisens belackare

Övrigt2009-05-03 22:58
Åtskilliga debattörer har i kölvattnet av den nuvarande finanskrisen anklagat nyliberalismen för bland girighet, kortsiktighet och oförmåga.
Samtliga önskar istället ökad politisk styrning. Problemet är att såväl problembeskrivningen som de föreslagna lösningsmodellerna haltar betänkligt.
Finanskrisen kommer från beslutet att tvinga banker låna ut till kunder som inte har råd att ta lån. Dessutom var de berömda amerikanska bolåneinstituten statliga projekt. Slutligen är det politiker som har beslutat om de lagar som skapar den snedvridna marknadssituationen.
Marknaden bör absolut ta sitt ansvar för den uppkomna situationen. Men det gäller i än högre grad politiker. Och om politisk ledning skapade finanskrisen är frågan varför denna skulle lösas av mer utav samma medicin.
Finansmarknaden bör naturligtvis regleras. Det bör exempelvis inte vara möjligt att överlåta skulder på skattebetalarna, aktieägarnas skydd bör stärkas och bankernas särskilda skydd vid konkurser bör ses över.
Den sortens reglering som marknadsfientliga debattörer talar om är dock av helt annat slag. Där skall marknadsekonomin övergå i statlig regi. Resultatet kallar vi planekonomi och resultatet att skåda i såväl avlägsna Nordkorea som närliggande Vitryssland.
Petrus Boström,
förbundsordförande
Fria Moderata Studentförbundet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om