Finn lugnet på semestern

Semestern är till för återhämtning och avstressning. Många trillar dock i de många semesterfällor som finns och kommer tillbaka till sin arbetsplats långt ifrån pigga och fräscha. Professor Gunnar Aronsson på Arbetslivsinstitutet ger tips om hur du hittar till avkopplingen.

Övrigt2005-06-17 15:39
Hur har svenskarna det på sin semester? Hur utnyttjar de sina lagstadgade dagar egentligen? Ingen vet egentligen.
Semester är ett outforskat område, säger Gunnar Aronsson, professor i psykologi vid statliga Arbetslivsinstitutet, där han specifikt jobbar med ämnet arbetshälsa.
Han har dock själv snuddat lite vid ämnet. Tillsammans med en kollega gjorde han för några år sedan en studie för att se om folk verkligen utnyttjade semestern för att just återhämta sig. Det visade sig att 14 procent av de som var med i undersökningen under en ettårsperiod tagit ut semesterdagar i stället för att sjukskriva sig.
Under semestern ska man kunna återhämta sig. Tar man semesterdagar i stället för sjukskrivning naggar man ju semestern i kanten, säger Gunnar Aronsson.

Och bland de som hade det svårt att klara sina löpande utgifter varje månad hade 25 procent ett flertal gånger tagit ut semesterdagar
i stället för att sjukskriva sig, jämfört med 13 procent hos gruppen med den bästa ekonomin.
Så långt som att säga att vi svenskar är dåliga på att varva ned på semestern vill han dock inte gå. Däremot kan han hålla med om att man många gånger försöker hinna med alldeles för mycket under sin semester.

Många människor har väldigt mycket planerat. Men livet blir aldrig som man tänkt sig. Det måste man nog acceptera, säger Aronsson.
För Aronsson börjar en bra semester redan de sista veckorna på arbetsplatsen. Många tar på sig för mycket arbete på slutet eller skjuter allt framför sig och får massor att göra precis innan semestern börjar.
Och då hinner man inte med allt man ska och går hem på fredagen och känner sig otillfredsställd och stressad. Då kan ett par tre dagar försvinna direkt för att man inte kunnat varva ned.

Många tar också med sig jobbet hem även under ledigheten.
Med dagens informationsteknologi är det lätt att göra det.
Bärbar dator, e-post och mobiltelefon gör att man rätt lätt kan hålla koll på vad som händer. Något som också kan ge negativa effekter med mindre avkoppling.
Fast en del blir stressade av att inte ha kontroll. Då gäller det att hitta en medelväg.

Gunnar Aronssons tips är att man i så fall avsätter någon fast timme varje vecka åt att gå igenom mejl och mobilmeddelanden. Men att man resterande tid låter dessa vara avstängda.
Men då kan man å andra sidan bli osams med resten av familjen som tycker att man inte ska göra detta under sin semester.
Han tycker också att det är viktigt att man tydligt gör klart i svarsmejl och mobilsvar att man har semester.

Hur lång sammanlagd tid behöver man då för att hinna stressa av ordentligt?
Åtminstone tre veckors sammanhängande ledighet, brukar vi säga. Tar man fler kan man å andra sidan missa möjligheter till senare ledighet med exempelvis weekendresor.
Att låta kropp och själ uppleva något annorlunda ser han också som något bra.
En person som har ett tungt kroppsarbete kanske känner sig sliten varje dag. För denne är det bra att gör något så att kroppen slipper den upplevelsen. Men för den som sitter framför en dator hela tiden kan det vara bra att uppleva något kroppsligt.

Många sommarturistställen, djurparker, nöjesfält och andra barnsevärdheter är ofta så fullproppade med folk att det blir trångt och stressigt. Men det behöver inte vara någon turistfälla för det.
Det är främst om inte alla i familjen är med på det som det kan bli stressigt, säger Aronsson.

Så hans råd är egentligen enkla: Gör bara det du tycker är kul. Du undviker mycket stress genom att förbereda dig. Han tar ett exempel.
Vet du att du ska fixa sommarstugan kollar du innan semestern att alla varor finns så att du inte sedan kommer på måndagen och grejor inte finns hemma.
Vad gör du själv på din semester?
Jag reser till mina barndomstrakter i Dalsland. Där håller jag gärna på med skogsavverkning. Handarbete i skogen kan man säga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om