Fira skattefridagen

Övrigt2007-07-27 18:37
Gårdagen var en speciell dag. Den 29:e juli var nämligen skattefridagen, den dag då normalinkomsttagaren har tjänat tillräckligt mycket för att kunna betala hela årets skatter. Resten av året arbetar man för sig själv, så att säga. Om man slår ihop den synliga delen av lönen med löneskatterna (arbetsgivaravgifterna) så får man hela lönen, den summa som arbetsgivaren betalar för ditt arbete. Löneskatterna, inkomstskatten och de indirekta skatterna motsvarar då 57 procent av hela lönen. Omräknat till årsbasis blir det 208,2 dagar och den första helt skattefria dagen blir då dag 210, 29:e juli.
I fredags uppvaktade Skattebetalarnas förening statsrådet Cristina Husmark Pehrsson med tårta för att fira skattefridagen. En plojgrej kan tyckas, men sättet att räkna skatterna på visar att skatterna har sänkts.
Det svenska skattetrycket är fortfarande ett av de högsta i den demokratiska delen av världen, men förvärvsavdraget har bidragit till att skattefridagen i år har flyttats tio dagar sedan förra året, då vi inte blev skattefria förrän den 8:e augusti.
Eftersom även låginkomsttagare betalar mycket skatt (som andel av sin inkomst) och senare får tillbaka det i form av bidrag av olika slag bostads-, social- och barnbidrag med mera så minskar framförallt låginkomsttagarnas möjligheter att själva bestämma över sin vardag. Fattigdomsgränsen i Sverige är ungefär 8000 kronor per månad. Detta blir nära hundratusen kronor per år. Om grundavdraget det vill säga den inkomst man får ha under ett år utan att betala skatt höjs till hundratusen, så skulle många människor i Sverige som idag egentligen har inkomster över fattigdomsgränsen slippa att stå med mössan i hand och be staten om lite extrapengar. Stigmatiseringen av de som är bidragsberoende och den skuldkänsla man kan få som bidragsberoende kommer att minska och som en extra bonus skulle administrationskostnaderna för socialförsäkringssystemet minskas. Pengar som istället skulle kunna användas för att hjälpa de mest utsatta i samhället.
Det finns en hel del att göra i det svenska skattesystemet, men förvärvsavdraget är en liten bit på rätt väg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om