Fiskdöd i Skeppstaån
Fiskdöd har drabbat en del av Skeppstaån i Gåsinge-Dillnäs. Ett femtiotal större fiskar hittades samt mängder med småfisk.
Vi hade en håv med oss för att fånga fjärilar, berättar Agneta. Då upptäckte vi tre döda braxar som låg och flöt och flera andra fiskar låg och kippade efter andan. Vad är det här? sa vi. Är det syrebrist eller har det kommit ut gifter i ån?
Agneta och eleverna Victor, Johan, Johannes, Marcus och Johannes sprang upp till skolan. Agneta ringde till miljökontoret och SN och berättade om de döda fiskarna.
Miljöchefen Bertil Karlsson kom hit efter en stund och tittade, säger Agneta. De döda fiskarna var abborre, braxen och gädda.
Skeppstaån går från sjön Barrsätern vid Skeppsta gård och ned till Nyckelsjön. Den är 2,5 km lång. Det var nedanför Skeppsta skola som de döda fiskarna påträffades.
Under onsdagen åkte Bertil Karlsson till ån och mätte syrehalten i vattnet. Resultatet visar att det är syrebrist som är orsaken till fiskdöden.
För att fiskar ska trivas vill de gärna ha strax under 8 milligram syre per liter vatten. En överdödlighet inträffar vid ca 5 milligram per liter. I ån nedanför skolan var det 2,4 milligram per liter och vid Blacksta bro 2,3 milligram per liter, säger Bertil Karlsson.
Han förklarar att det efter den torra sommaren är lite vatten i ån. En bäverdamm som ligger cirka 100 meter uppströms från Blacksta bro gör att vattnet nästan står stilla.
Mycket lite nytt syresatt vatten kommer ned i ån. Döda, växter med mera, tar syre från vattnet och fiskarna andas. Följden blir att syrehalten hela tiden minskar, säger Bertil Karlsson. Vad vi behöver är mer vatten i ån. Vid dammarna vid Skeppsta forsar vattnet vilket gör att luft pressas in i vattnet. Det ser man mycket tydligt genom att syrehalten var 8,0 vid Skeppsta. Tyvärr hinner det i vattnet bundna syret förbrukas på sin väg till Nyckelsjön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!