Fjärrvärmen är rekorddyr i Trosa
Trosa har Sveriges näst dyraste fjärrvärme. Driftkostnaderna för hyreshus i både Trosa och Gnesta är mycket högre än genomsnittet i övriga landet. Trosa kommuns fastighetsbolag Trobo har drygt 700 lägenheter med fjärrvärme.
Trobo har hittills täckt kostnadsökningen för den dyra värmen men bolaget tänker inte betala ökningen i fortsättningen.
Vi biter i det sura äpplet och tar en förlust i år men det kan vi inte fortsätta med, säger vd Lennart Ekerbring vid Trobo.
Vad betyder det för Trobos hyresgäster?
Vi kommer att begära att få höja hyran nästa år. Redan i år ville vi höja med 1,5 procent bara på grund av ökade värmekostnader.
Det gick inte Hyresgästföreningen med på, säger Lennart Ekerbring.
Fjärrvärmekostnaderna utgör hälften av driftkostnaderna (avfall, el, fjärrvärme, vatten och avlopp) för hyresboendet i nästan alla kommuner i Sverige.
I Trosa har fjärrvärmekostnaderna på ett år ökat med drygt 18 procent. Orsaken är att det privata fjärrvärmebolaget gick i konkurs i slutet av förra året.
Trosa Närvärme hade då skulder på 183 miljoner kronor och tillgångar på 46 miljoner.
Efter nystarten hoppas ägaren, moderbolaget Energisystem i Sverige, att dyrare el ska ge vinst.
Men det är mer än fjärrvärme som är dyrt i Trosa.
Organisationerna Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Sabo och HSB har undersökt kostnaderna för avfall, el, fjärrvärme, vatten och avlopp i alla Sveriges 290 kommuner.
Både Trosa och Gnesta ligger nu högt över rikssnittet.
Det är inte bara fjärrvärmen vi har fått ökade kostnader för. Elen är dyrare och lönerna för anställda har ökat, säger Lennart Ekerbring som laddar inför kommande hyresförhandlingar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!