Fler borde få chans att byta jobb

Övrigt2005-04-15 16:52
Fler borde byta jobb. Dålig rotation på arbetsmarknaden gör att många blir sjuka i stället. Det skriver forskare från fyra myndigheter på ohälsoområdet i en forskningsrapport som kom i veckan. Brist på inflytande och kontroll på jobbet liksom rädslan för att ta konflikter bidrar till sjukskrivningarna. Många skulle må bättre av att byta jobb men anställningstryggheten gör att vi inte vågar ta språnget, menar Ed Palmer, professor i socialförsäkringsekonomi och chef för Försäkringskassans enhet för forskning och utveckling.
Han tror inte att de höga sjukskrivningstalen i Sverige kommer att sjunka av sig själva, inte utan förändringar av såväl arbetslivet som av trygghetssystemen.

De arbetsplatser där personalen är mest sjuk finns i den offentliga sektorn, inom vård och omsorg dominerade av kvinnor. Ett annat forskningsprojekt visar att gemensamt för de långtidssjukskrivna kvinnorna är att de oftare har haft samma arbetsgivare och samma yrke under hela sitt arbetsliv, medan kvinnor i motsvarande yrke som inte var sjukskrivna hade bytt yrke och arbetsliv flera gånger.

Sture Nordh på TCO tycker det är uppenbart att arbetsmarknaden måste bli rörligare och vill lösa problemet genom att ge Ams i uppdrag att ge stöd åt dem som vill hitta ett annat jobb.
Han verkar bortse ifrån att Ams inte ens klarar av att hitta jobb åt den miljon människor som i dag står helt utanför arbetsmarknaden. Men tanken om rotation är god och kan säkert utvecklas i kommuner och landsting där det finns gott om kvalificerad arbetskraft och som enkelt skulle kunna skifta arbetsuppgifter.

Men problemet med samma arbetsgivare kvarstår. Kvinnor i vård och omsorg med 25-30 års arbetserfarenhet har inte så många arbetsplatser att välja mellan.
Vi behöver inte, och ska inte, avskaffa lagen om anställningsskydd för att människor ska bli friskare. Däremot behöver den offentliga sektorn öppnas för att skapa mångfald och fler företag i vården och omsorgen. Genom att sätta stopp för entreprenörskap på just dessa områden hålls kvinnor kvar i ett underordnande arbetsliv med de sämsta arbetsplatserna, med de lägsta lönerna och det minsta inflytandet över sin egen arbetssituation.
Det tragiska är att vänsterpartierna och det nya feministpartiet, som hävdar att de för dessa kvinnors talan, aldrig pratar om kvinnors företagande eller lyfter ett finger för att bryta just dessa strukturer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om