Fler borde ha chansen att bli personvalda

Övrigt2007-05-11 16:39
I dag är det en verklig bedrift att ha lyckats bli personvald in i en politisk församling. Och trenden pekar på att det blir allt färre som kommer att klara det, om vi får tro på forskaren Peder Nielsen som granskat personvalets utveckling på uppdrag av grundlagsutredningen. Denna är satt att granska och utvärdera hela det svenska valsystemet.
För att bli inkryssad krävs en viss andel av det totala antalet röster på det aktuella partiet, åtta procent till riksdagen och fem till kommuner och landsting. Den som får 8,1 procent blir riksdagsledamot, den med 7,9 får stanna hemma.
Gång på gång uppstår det tillfällen när frågan ställs på sin spets om det är partiet eller personen som är vald och har moralisk rätt till platsen. Med ett större inslag av personval i det svenska valsystemet skulle det blir tydligare vad som gäller. Det är personen som är vald, mandatet är personligt och därmed också förtroendet. Partibeteckningen blir mer av en varudeklaration.
Om detta fick större genomslag skulle det möjligen göra politiken mer svårförutsägbar, men troligen skulle det stärka den enskilda politikerns ställning gentemot partigruppen och det som brukar betecknas som intern partidemokrati. Det vore i grunden en sund utveckling.
Begreppet partipiska är säkert bekant, alltså de lägen där alla partiföreträdare måste hålla med eller tillfälligt lämna över platsen till en ersättare för att partiet ska ha full uppbackning för att vinna en viktig omröstning. Partipiskan är ett bekväm för den som är satt att regera, men kontroversiell eftersom den förtroendevalda förväntas följa sin egen övertygelse, även när partiet tycker annorlunda.
Det finns en viss tjusning med exempelvis den amerikanska kongressen, där det på intet sätt är givet att demokrater röstar på ett sätt och republikaner på ett annat. Det personliga mandatet från väljarna väger betydligt tyngre än lojaliteten gentemot den egna partiets majoritetsbeslut.
Det svenska personvalsinslaget är ännu blygsamt. Grundlagsutredningens utredare varnar för att allt färre kommer att kryssas in i valda församlingar i framtiden. Det vore olyckligt. Om fler kryssades in skulle det sannolikt öka attraktiviteten att engagera sig politiskt. Personvalet borde därför stärkas. Antingen sänker man procentspärren för att bli personvald eller så tar man bort den helt. Det sistnämnda vore vågat och utmanande sett till rådande partikulturer, men demokratiskt sett vore det ytterst intressant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om