Fler jämställda tjänster

Övrigt2007-03-08 17:36
!Fler tjänsteföretag är bra för jämställdheten. Det är en intressant slutsats från det seminarium som länsstyrelsen anordnade på Internationella kvinnodagen och där Länsförsäkringar Sörmland uppmärksammades som Sörmlands mest jämställda företag.
Den traditionella tillverkningsindustrin har en längre väg att gå från mansdominerad verksamhet till mer jämställd bland de anställda, i ledningar och styrelser jämfört med tjänsteföretagen. I länsstyrelsens statistik är skillnaden tydlig. Jämställdhetsutvecklingen inom tjänstesektorn kommer också att påverka övriga branscher, steg för steg. Men det är en långsam och prövande process.
Ann-Marie Norén Offerman från SNS påminde om en aspekt av utvecklingen av tjänstesektorn som ofta hamnar i marginalen, nämligen möjligheten till ökad svensk tjänsteexport. Den europeiska unionen utvidgas, nya EU-länders ekonomier är i stadig utveckling och konkurrenskraftiga svenska tjänsteföretag har där alla chanser att möta en stadigt ökande efterfrågan i olika samhällssektorer. Men det gäller ju att vara på plats i tid.

En växande tjänstesektor, inte minst det hushålls-, vård- och omsorgsnära, går en mycket intressant framtid till mötes. Det kan vara värt att ha i minnet när den nuvarande regeringen genomför åtgärd efter åtgärd riktad till att stimulera tjänstemarknaden. Det handlar inte enbart om att skapa fler jobb och en livskraftigare arbetsmarknad. Det är också ett sätt att dra nytta av tjänstemarknadens något starkare jämställdhetsprofil och att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser och ledningar. Allt för att inte samhället ska miste om kompetens och innovationskraft som Sverige så väl behöver för att hävda sig globalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om