Fler killar söker hjälp efter brott

Allt fler unga killar söker sig till brottsofferjourerna efter att ha blivit misshandlade. Machoattityder och motstånd mot att söka hjälp håller på att luckras upp. Det är nog mer okej nu att erkänna att man är brottsoffer som kille, säger 23-årige Peter som misshandlades av två okända killar på väg till Lotsen.

Övrigt2006-08-13 23:49
I år har majoriteten av de över åtta tusen som sökt hjälp av brottsofferjourerna efter misshandel varit män och unga killar. För fem år sedan var de klart färre än kvinnorna.

Anette Bodén på Brottsofferjouren i Östra Sörmland tror inte att hela förklaringen ligger i att våldet i samhället skulle ha ökat.
Det har absolut skett en attitydförändring. Jag tror att killar är mer ödmjuka i dag. Förr var de mer macho. Det är inte mesigt att be om hjälp i en svår situation längre, säger Anette Bodén.
Men ofta säger killarna att de klarar sig själva första gången vi erbjuder hjälp. Då frågar vi om vi kan ringa igen om två veckor och då vill de flesta prata, säger Anette Bodén.

Peter är en av dem som fått hjälp av brottsofferjouren i Nyköping.
Han och en kompis var på väg till hamnen förra sommaren när några killar plötsligt ställde sig i vägen.
En av dem sade att han skulle sticka kniven i mig. Han såg rätt så galen ut i blicken. Jag trodde först inte att han var seriös för hans kompis skrattade. Men plötsligt började de slå och sparka ned mig, berättar Peter.
Peter säger att han hade tur som inte blev allvarligt skadad.
Men jag blev jävligt rädd för att det var så oprovocerat. Okända människor som plötsligt hoppar på en utan förvarning, säger han.

Efter misshandeln följde en jobbig tid. Peter var rädd för att stöta på killen igen efter polisanmälan. Han kände sig orolig och hade hela tiden en känsla i bakhuvudet om att han måste vara försiktig.
Men han har hela tiden känt att han kunnat prata med sina vänner.
Med killarna i min kompiskrets är det absolut inget pinsamt att ha fått stryk. Det finns ingen machoattityd som typ: fan, vad töntigt, varför slog du inte tillbaka?
Däremot tog en del lite mer avlägsna kompisar inte misshandeln på allvar.
Det var inte så många som reagerade med va, har du blivit misshandlad? Det var mer jaha, har du varit i bråk, säger Peter.

Peter tycker att det kändes självklart att anmäla. Och självklart att ta kontakt med brottsofferjouren.
De har framför allt hjälpt mig med det praktiska kring rättegång och så, men det var också skönt att de verkligen brydde sig. Man kan känna sig rätt så ensam, säger han.

Fotnot: Peter heter egentligen något annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om