Fler lokalpolitiker borde reta upp SJ

Övrigt2005-11-25 16:20
I Strängnäs höjde kommunpolitikerna rösten mot SJ eftersom förutsättningarna för tågpendlarna i kommunen blev allt sämre. Man började till och med på eget initiativ föra statistik över sena tåg. Det retade upp SJ-chefen Jan Forsberg, som försökte läxa upp moderaten Ulf Kristersson för det oerhörda tilltaget. Han hade ju ställt sig på pendlarnas sida och inte på SJ:s.
I fredags beslutade så SJ att ta de nya dubbeldäckarna ur trafik, eftersom de tekniska problemen orsakat otaliga förseningar på Svealandsbanan. Utan kritiken hade frågan inte lika tydligt landat framför näsan på SJ-ledningen. Touché, Kristersson och Strängnäs kommun!

Regionförbundet Sörmlands bedömning av förutsättningarna för länets pendlare är en ganska bister läsning. Verkligheten sammanfattas med orden: dagens situation är ohållbar. Regionförbundet pekar på problem med svag turtäthet och undermålig turplanering, brist på sittplatser och överfulla vagnar och inte minst ständiga förseningar, sådant som retar gallfeber på alla som har arbets- och mötestider att passa. Följden blir att man överger tågen och tar bilen i stället, till att börja med. I nästa steg letar man nytt boende med bättre förutsättningar att ta sig till jobbet.

Ska Sörmland växa i den takt som är tänkt, måste arbetspendlarnas vardagsbekymmer hamna i fokus. Undermåliga pendlarvillkor är och förblir dålig kommunpolitik.
Den beska kritiken mot förutsättningarna för tågpendlarna i Mälardalen, har fått miljöpartisten Gunnar Söderberg i Oxelösund att fundera varför så få lokalpolitiker agerar för tågpendlarnas räkning. Han har en viktig poäng. Om det emellanåt hörs upprörda röster från Eskilstuna och Strängnäs, är det närmast total tystnad i östra Sörmland. Trots att här finns stora pendlargrupper, det visar inte minst regionförbundets kartläggning, och kommunerna säger sig vilja få fler att flytta hit.
Gunnar Söderberg frågar vad därför regionförbundet, vars målsättning är att fler pendlare ska välja tåget i framtiden, egentligen gör för att råda bot på bristerna i tågtrafiken. Det räcker ju inte med att pendlarna sitter på tåget, de måste kunna lita på att komma fram också.
Samma fråga borde ställas till lokalpolitikerna i samtliga pendlarkommuner. Det är väl ingen av dem som kan vara rädd för att få lite skäll av SJ? Hellre en upprörd SJ-chef än hundratals övergivna pendlare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om