Hemtjänsten ser ut att gå med 26 miljoner kronor back jämfört med budget 2017. Därmed är det den största minusposten och den enskilt största anledningen till Nyköpings kommuns försämrade resultat.
För hemtjänsten är det en dålig trend som har visat sig svår att bryta. Det handlar inte om att ersättningen till hemtjänsten är för låg. De privata utförarna klarar sig på samma peng som de kommunala får.
Det här har lett till att de privata utförarna har riktat kritik mot kommunen då den kommunala hemtjänsten i praktiken får mer pengar, eftersom den inte tvingas bekosta sitt eget underskott.
– Jag tycker det ska vara schyssta villkor. Det är inte rimligt att kommunen tillåter verksamheten i egen regi att gå med förlust varje år, sade Cecilia Ingre, vd på det privata hemtjänstföretaget Invita, till SN tidigare i år.
Den kommunala hemtjänsten jobbar med problemen. Brandkärrsgruppen lyfts fram som ett föredöme. Den är effektiv och övriga grupper bör se på hur man jobbar i Brandkärr.
– Produktiviteten är inte tillräckligt hög inom alla hemtjänstområden som vi har i egen regi, säger Stefan Heinebäck, chef för division social omsorg.
– Det handlar om att planera tiden bra och se till att medarbetarna inte ska springa så fort, utan att man ger förutsättningar för att kunna vara hos kunden den tiden som är beviljad.
En del av lösningen är den nyinrättade larmpatrullen. Dagtid kan den åka på larm så att övriga medarbetare slipper avbryta sina planerade besök.
– Det är viktigt hur vi planerar dagarna. Brandkärr går ihop sig, men det kan vara svårare på landsbygden. Det finns många orsaker som kan ligga bakom.
Många medarbetare gör ett bra jobb, tillägger han.
– Många gör ett fantastiskt arbete, sedan ska vi jobba för att få en ökad produktivitet.