Flera deltidsbrandmän säger upp sig i Oxelösund

Sedan beskedet kom att alla deltidsbrandmän i Trosa säger upp sig har även några av deltidsbrandmännen i Oxelösund gjort detsamma. En av dessa är Patrik Gralberg, styrkeledare och företrädare för Brandmännens riksförbund.

Patrik Gralberg är en av deltidsbrandmännen som säger upp sig.

Patrik Gralberg är en av deltidsbrandmännen som säger upp sig.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-01-27 13:50

Hittills är det tre av totalt 15 deltidsbrandmän i Oxelösund som i likhet med sina kollegor i Trosa har sagt upp sig. Styrkeledaren Patrik Gralberg, som också är facklig företrädare i BRF (Brandmännens riksförbund), är en av dem. Han har räknat på vad det nya avtalet skulle innebära för hans ekonomi.

– Jag kommer förlora en inkomst på ungefär 10 000 kronor under ett år. Det är ganska mycket och det är ju trots allt bara en deltidstjänst. Man tänker ju att ett nytt avtal ska leda till att man får mer pengar, inte mindre.

Förhandlingar pågår just nu mellan facket, räddningschefen på Nyköpings brandstation och förhandlingschefen på Nyköpings kommun.

– De håller med oss om att det inte är ett bra avtal, men känner sig bakbundna av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

[fakta nr="1"]

I Oxelösund har man haft svårt att rekrytera nya deltidsbrandmän, vilket inte lär bli lättare med det nya avtalet, menar Gralberg.

– SKL hävdar att det ska det bli lättare att rekrytera, men vad är det som lockar med att ta bort lön? Det är väldigt märkliga argument.

Även i Vrena är missnöjet stort bland deltidsbrandmännen.

– Det kommer innebära 100 procent påslag under semestern från ordinarie jobb, om man råkar ha beredskap då. Och i år drog jag nitlotten att ha beredskap under både min första och sista semestervecka. Man blir låst och två veckor slås sönder, säger Fredrik Larsson, styrkeledare och representant för BRF på stationen i Vrena.

Där är de närmare 20 stycken deltidsbrandmän och det nya avtalet har inneburit en stor besvikelse.

– Mitt missnöje är framförallt riktat mot Kommunal som egentligen inte har något med det här avtalet att göra, enligt mig. De har ett antal hundra medlemmar och vi (BRF) har åtskilliga tusen medlemmar.

Fredrik Larsson vill dock inte kommentera om det kan bli aktuellt med uppsägningar även i Vrena.

I västgötska Lilla Edet sa 15 av 17 deltidsbrandmän upp sig nyligen. Där förhandlade man dock fram ett lokalt avtal som kompenserar när OB-tillägget slopas. En lösning som både Fredrik Larsson och Patrik Gralberg hoppas på.

Det nya avtalet

Förhandlades fram för Sveriges deltidsbrandmän i höstas.

Fackförbunden Kommunal och Vision undertecknade avtalet, det gjorde inte det största fackförbundet BRF (Brandmännens riksförbund) som blev överkörda i förhandlingen med arbetsgivarorganisationen SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

I avtalet tas bland annat tillägget för obekväm arbetstid bort, precis som bilersättningen. Dessutom försvinner det så kallade semesterskadeståndet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om