Flodkräftan får ny chans
Den gamla hederliga flodkräftan blir alltmer sällsynt. Signalkräftan, kräftpest och försurning är faktorer som gjort att flodkräftan dukat under. Nu satsar Gnesta kommun på ett nytt bestånd i en tidigare kräftrik sjö. Avgörande för deras framtid blir mänsklig omtanke och förnuft.
Enligt Fiskeriverket har 95 procent av bestånden slagits ut under de senaste hundra åren. Orsakerna är konkurrens från signalkräftan, föroreningar och kräftpest. I går gjorde miljöförvaltningen i Gnesta ett första försök att återutsätta flodkräfta.
Syftet är att få en ny stam av flodkräfta eftersom den har en viktig plats att fylla, både i ekosystemet och i folks hjärtan, säger Kristina Dellrud, miljöinspektör.
De 2 000 kräftorna kommer från en odlare i småländska Torsås och kostar 2530 000 kronor, en kostnad som till 85 procent finansieras med statsbidrag. Resten av kostnaden svarar markägarna för.
Statsbidrag kan man få om kräftorna ska återutsättas i en sjö där de tidigare funnits men försvunnit på grund av försurning, berättar Dellrud och förklarar att just den här sjön har kalkats under flera år och nu anses vara tillräckligt frisk för ett försök med flodkräfta.
Vi har också provfiskat ett antal gånger för att vara säkra på att ingen olagligt planterat in signalkräfta i sjön.
Signalkräftan kom från nordamerika till Sverige på 1960-talet. Signalkräftan är oftast motståndskraftig mot kräftpest, men eftersom den är bärare av sjukdomen permanentas kräftpesten i sjöar med signalkräfta, vilket gör det nästan omöjligt att återutsätta flodkräftan.
Det finns många sjöar i kommunen där vi skulle kunna sätta ut flodkräfta, men tyvärr finns det olagligt utsatta signalkräftor, vilket gör att det inte är idé att försöka.
Enligt Fiskeriverket kan det räcka med en enda signalkräfta i en sjö för att smitta ner och slå ut hela bestånd av flodkräfta.
Ska de här flodkräftorna kunna etablera sig är det av största vikt att markägarna tar sitt ansvar.
Vilka odds har de här kräftorna att klara sig?
Vi vet inte, men vi hoppas, säger Kristina Dellrud.
Sara Bohlin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!