De strandsatta Skopjeresenärerna är nog de som drabbades hårdast av bomblarmet. Enligt Joakim Lindholm kunde övriga flyg landa och avgå utan större förseningar eller andra incidenter.
– Vi har förseningar på en del avgångar med några minuter, men det hinner de ta igen, säger han.
Larmet om ett misstänkt explosivt föremål gjordes strax efter det att personalen vid en säkerhetskontroll upptäckte ett misstänkt föremål i en väska. När paret som ägde väskan inte kunde ge några klara svar på vad det var för ett slags föremål, kopplade säkerhetspersonalen in polis.
– Det är helt enligt rutinerna. När inte heller polisen kunde utesluta att det rörde sig om ett explosivt föremål utrymdes terminalen på samtliga passagerare och all personal. Utrymningen gick jättebra, säger Joakim Lindholm, som är tacksam för att polis och säkerhetspersonal tog det säkra före det osäkra.
Så sent som den 10 januari i år utrymdes flygplatsen sedan ett misstänkt explosivt föremål hittats i en 75-årig kvinnas väska. Senare visade det sig att föremålet var ofarligt. Då beskrev Joakim Lindholm händelsen som ytterst ovanlig.
Vad betyder det att samma sak händer igen?
– Det kan hänga ihop med den typ av passagerare vi har på Skavsta. Det handlar om privatresenärer som reser med ganska många saker i packningen. På till exempel Bromma ser det annorlunda ut, där är det mycket fler affärsresenärer. Säkerhetspersonalen på Skavsta har ett mer komplext bagage att gå igenom och de är noggranna.
Hur de strandsatta Skopjeresenärerna ska ta sig till Makedonien är oklart.