FN-svenskar hedras på FN-dagen
Det är 50 år sedan nu. Minnena bleknar, men glöms inte bort. Olle Brennius, Oxelösund, minns tydligt Sveriges första FN-uppdrag vid Suezkanalen. Jag skrev dagbok på plats, säger 74-åringen.
Vi miste två stycken under vårt uppdrag. En dog av ett vådaskott, när en rabiessmittad hund sköts. En annan dog i en trafikolycka.
Sverige kallades till FN-uppdraget efter att Egypten i förtid tagit kontroll över Suezkanalen. Britter och fransmän blev irriterade och strider pågick hösten 1956. Samtidigt tog sig Israel över Sinaiöknen.
Läget var då, som nu i Mellanöstern, infekterat.
Efter bara några dagars utbildning flögs 340 svenska FN-soldater till Egypten för att försöka få de stridande att lägga ned vapnen.
Olle Brennius körde lastbil för trupptransport, proviant eller civila.
En gång körde jag 40 magsjuka FN-soldater. Det kom ur båda ändar på dem, säger han och skrattar åt eländet.
Trots FN-styrkornas närvaro fortsatte eldgivningen, men den 22 december kom de stridande parterna överens och det blev lugnt. FN-styrkorna stannade dock kvar för observation.
Olle Brennius stannade i elva månader.
Bertil Johansson, 77, och bosatt i Oxelösund i dag deltog också i första FN-styrkan.
I höst ska de första svenska FN-soldaterna hedras på olika sätt med start i dag. Överbefälhavaren, försvarsministern och FN-veteraner kommer vara på plats. Ceremonin äger rum vid FN-monumentet på Gärdet i Stockholm.
På fredag bär det av till Oslo för fyra av de första FN-soldaterna. Då blir det parad, minnesgudstjänst och högtid med bland annat norske kungen.
En liknande högtid kommer att hållas i Danmark den 7 november.
Olle Brennius, som skrivit en bok om FN-uppdraget vid Suezkanalen, har blivit uttagen till samtliga uppdrag.
Det är hedrande, vi har tydligen gjort något bra, säger han.
Nu hoppas han också att svenske kungen ska, som sin föregångare, inspektera landets första FN-trupper den 18 november i Stockholm. Då ska merparten av de 200 mannar som i dag är i livet träffas i Stockholm för en ceremoni. Visning av bilder och film står bland annat på programmet.
Övernattning ska ske på logement, som sig bör.
Men jag är mest orolig över om någon av gubbarna kommer trilla ur överslafen. Vi är ju ändå i åldern 71 till 90 år, säger Olle Brennius och tar på sig FN-baskern.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!